Hyppää sisältöön

Tampereella kehitetään tuoksujen digitointia

Tampereen yliopiston ja Tampereen teknillisen yliopiston yhteisessä Digital Scents -hankkeessa keinotekoinen hajuaisti mittaa ja muuntaa tuoksuja numeeriseen muotoon.

Tuoksuja voidaan tulevaisuudessa syntetisoida aistittaviksi verkossa ihmisille ja jopa toisille koneille. Tampereella aloitettava yliopistojen yhteishanke luo pohjaa järjestelmille, jotka voivat reaaliajassa välittää tuoksuaistimuksia ja -kokemuksia kaikkialle maailmaan.

Tutkimus yhdistää poikkitieteellisesti korkean tason osaamista kemiallisesta aistimisesta, mikrofluidistiikasta (mikroskooppisten neste- ja kaasuvirtausten hallinnasta), koneoppimisesta, psykologiasta, vuorovaikutteisesta teknologiasta ja suomalaisista yrityksistä. Hanke kattaa tutkimuksen, kehitystyön, anturi- ja toimilaiteteknologioiden yhdistämisen ja järjestelmän testauksen ihmisillä. 

Suomen Akatemia on myöntänyt Digital Scents –tutkimushankkeelle rahoituksen, joka kytkeytyy Suomen Akatemian ICT 2023 -tutkimusohjelman teemaan Kehittyneet mikrosysteemit: älykkäistä komponenteista kyberfysikaalisiin systeemeihin

Digital Scents -hankkeen budjetti on noin 1,3 miljoonaa euroa. Vuoden 2016 alussa alkanut tutkimus kestää kaksi vuotta.

Lue Tampereen yliopiston tiedote 12.1.2016.