Hyppää sisältöön

Suomalaistutkijoiden kehittämä mobiilimikroskooppi mahdollistaa nopean etädiagnostiikan

Helsingin yliopiston Suomen molekyylilääketieteen instituutissa FIMM:ssa kehitetty MoMic -laite mullistaa lääketieteellisten diagnoosien tekemisen. Liikkuva mikroskooppi viedään sinne, missä potilas on.

MoMic -laite mahdollistaa nopean etädiagnostiikan keinoälyn avulla. Tähän asti mikroskoopit ovat olleet tiukasti sidoksissa laboratorioon. MoMic-laite on langattomassa yhteydessä pilvipalvelimeen, johon kuvat voidaan siirtää konenäköanalyysia varten. Mikroskooppi siis kulkee potilaan mukana. 

MoMic -laitetta ja etädiagnosointiprosessia testataan nyt Tansaniassa, missä tutkimusryhmä keskittyy loistautien ja syöpätautien etädiagnostiikan kehittämiseen. Laitetta testataan myöhemmin myös suomalaisissa leikkaussaleissa. 

Lue lisää Good News from Finlandin kotisivulla. 

Suomen molekyylilääketieteen instituutti FIMM on Helsingin yliopiston, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja VTT:n yhteinen tutkimuslaitos,  jonka toiminta keskittyy sairauksien molekyylitason mekanismien selvittämiseen genetiikan ja lääketieteellisen systeemibiologian menetelmin.