Hyppää sisältöön

Suomalaisen ZenRoboticsin robotit lajittelevat jätteet älykkäästi

Tekoälyyn rakannetuista jätteenlajitteluroboteista on tulossa arkipäivää. Suomalainen ZenRobotics on myynyt robottilinjastojaan jo neljälle mantereelle. Kehitystyö jatkuu kiivaana.

Suomalainen ZenRobotics perustettiin vuonna 2007.  Yrityksen alku on johdettavissa Aalto-yliopiston neurorobotiikan tutkimusryhmään, jossa tutkittiin tekoälyyn pohjautuvaa robotiikkaa ja oppimista. Yrityksen alussa kantava ajatus oli tehdä ”jotakin hienoa roboteilla”. Kesti pari vuotta, että ZenRobotics keksi, missä tätä hienoa voi roboteilla toteuttaa – jätteiden lajittelun. 

Yksi ZenRoboticsin perustajista on Tuomas Lukka, joka väitteli tohtoriksi Helsingin yliopistolla ennätyksellisen nuorena – 20-vuotiaana –  fysikaalisesta kemiasta vuonna 1995. 

ZenRoboticsin robotti käsittelee jätteitä tehden jatkuvasti valtavan määrän päätelmiä. Lajittelun pohjalla eivät siis ole ennalta annetut käskyt, vaan robotti oppii jatkuvasti lisää. Jätteiden koostumus vaihtelee eri paikoissa ja eri aikoina, ja ZenRoboticsin robotit oppivat lajittelemaan olosuhteiden mukaan. 

Älykkäitä ja kehittäviä ratkaisuja jätteidenlajitteluun todellakin tarvitaan.Maailmassa syntyy vuosittain arviolta 7-10 miljardia tonnia jätettä. Maailmassa kolmen miljardin ihmisen jätteille ei ole minkäänlaista käsittelylaitosta.

Lue Ylen juttu ZenRoboticsista. 

 

Lisätietoja

ZenRobotics