Hyppää sisältöön

Rasmus Pinomaa: Suomalaisen vientiteollisuuden vahvuus on jatkossakin se, että teemme asiat paremmin kuin muut

Koronan kylväessä pelkoa kemian alan yrityksissä tehdään nyt kolmessa vuorossa tuotteita ja ratkaisuja, joilla yhteiskunta pyörii ja virusta vastaan taistellaan eturintamassa. Toisissa yrityksissä tehdään vaikeita ratkaisuja, jotta liiketoiminta jatkuisi vielä kuukausien päästä. On myös yrityksiä, joissa haastavassa tilanteessa katse on siirretty kauas tulevaisuuteen. Ilmastonmuutoksen torjunnasta aiotaan tehdä globaali kilpailuvaltti.

Vientiteollisuus kannattelee Suomea vaikeina aikoina. Suomi tuottaa hyödykkeitä suuremmalle joukolle ihmisiä kuin Suomessa on asukkaita. 46 % bruttokansantuotteestamme luodaan vientiteollisuuden voimin, myös kemianteollisuuden. Viime vuonna kemianteollisuus vei ulkomaille 12,4 miljardin euron edestä tuotteita, joilla ratkaistaan arkisia haasteita ja luodaan edellytykset hyvälle elämälle. Esimerkiksi lääkkeitä, biopolttoaineita, lannoitteita, akkuihin tarvittavaa kemiaa ja vedenpuhdistukseen käytettävää erikoiskemiaa.   

Kemia on osa hyvää elämää ja suomalaisilla innovaatioilla voimme vähentää miljoonien ihmisten kasvihuonekaasupäästöjä. Tähän tähtää Hiilineutraali kemia 2045 tavoitteemme. Jotta tavoitteeseen päästään, tulee meidän koronaviruskriisin hellittäessä tehdä fiksuja päätöksiä. Suomen teollisuuden hiilineutraalisuus edellyttää, että kolme asiaa on kunnossa: 

  1. Tarvitsemme päästötöntä, toimitusvarmaa ja hinnaltaan kilpailukykyistä energiaa. Tarvitsemme sitä paljon. Tällä rakennamme vetytaloutta, kiihdytämme kiertotaloutta ja hyödynnämme kestävästi biotaloutta.
  2. Meidän pitää panostaa siihen, että Suomesta ponnistaa maailmalle merkittäviä innovaatioita. On ratkaisevaa, että laboratorioissa lupaaviksi todetut innovaatiot viedään nyt käytäntöön ja skaalataan täyteen vientipotentiaaliinsa.
  3. Tarvitsemme osaajia, jotka kehittävät ja luovat uusia ratkaisuja. Näitä kyvykkyyksiä emme löydä pelkästään Suomesta, vaan tarvitsemme myös kansainvälisiä huippuja.

Hiilineutraali kemia 2045 ei ole kaukainen haave, vaan totisinta totta, toimintaympäristön sparratessa yrityksiä parhaaseen suoritukseen. Tahtoa on, ja tästä todisteena olemme nähneet Suomen suurimpien kemianteollisuuden yritysten kunnianhimoisia hiilineutraalisuustavoitteita kevään aikana. Tavoitetta ei kuitenkaan voida saavuttaa yksin.  

Jatkossakin suurin valttimme on se, että teemme asiat paremmin kuin muut. Tämä pätee myös ilmastonmuutoksen torjuntaan. Kemianteollisuus on valmis vastaamaan haasteeseen.