Hyppää sisältöön

Suomalainen insinöörityöpalkinto Bayerin hormonikierukalle

Vuosittain yli miljardin euron myyntiin yltävä Bayerin hormonikierukka on vuodesta 2001 ollut suomalaisen lääketeollisuuden suurin yksittäinen vientituote. Bayer palkittiin 5.4. 2017 Tekniikan akateemiset TEKin ja Tekniska Föreningen i Finland TFiFin myöntämällä Suomalaisella insinöörityöpalkinnolla.

Hormonikierukka Mirenan tarina alkoi suomalaisen professori Tapani Luukkaisen 1970-luvulla kehittämästä ideasta. Ensimmäinen hormonikierukka lanseerattin vuonna 1990. 

Bayerin Mirena-tuoteperheen vuosittainen myynti ylitti maagisen miljardin euron rajapyykin vuonna 2016. Mirena on siis Suomen ensimmäinen blockbuster-lääkevalmiste. 

Suomalainen Insinöörityönpalkinto jaetaan vuosittain tunnustuksena merkittävästä teknisestä osaamisesta ja kaupallistamisesta. Palkinnon jakajat Tekniikan akateemiset (TEK) ja Tekniska Föreningen i Finland (TFiF) kiittävät Bayerin työryhmää sen pitkäjänteisestä työstä ja tuotteen kaupallisesta menestyksestä. Tänä vuonna palkintoperusteissa korostettiin myös sosiaalista vastuunkantoa: Bayerin pitkävaikutteiset ehkäisimet ovat edistäneet miljoonien naisten terveyttä, hyvinvointia ja mahdollisuutta oman elämän hallintaan. 

Bayerilla kehitystyö hormonikierukoiden parissa jatkuu kiivaana. Hiljattain Yhdysvalloissa lanseerattiin Mirena-tuoteperheen kolmas jäsen, ja Euroopassa myyntiluvan hakuprosessit ovat käynnissä parhaillaan. 

 

Suomalaisella insinöörityöpalkinnolla palkittiin 5.4.2017:

Pirjo Sallinen, DI, kemia ja kemian tehdastekniikka, projektijohtaja. Vetänyt tiimiä, jossa farmaseuttis-kemiallinen tuotekehitys, kliininen tutkimus, rekisteröinti, markkinointi ja tuotanto. 

Manja Ahola, FT, lääketieteellinen tiedekunta, tuotekehityksen osastopäällikkö. Farmaseuttis-kemiallisen kokonaiskehityksen vastuuhenkilö ja projektitiimin jäsen.

Taina Tjäder, TkL, kemian tekniikka, kehityspäällikkö, vastuullaan kehoon jäävät komponentit ja materiaalit ja asettimet.

Ilkka Jutila, DI, vanhempi tuotannonkehityksen asiantuntija, toiminut tutkijana erityisesti IUS-asettimien kehityksessä.

Juha Lehtinen, farmaseutti, ollut IUS-tuotantoon liittyvissä tuotannon kehitystehtävissä, tuotannon projektipäällikkö.

Lue lisää Bayer Nordicin kotisivulla 

Lue artikkeli TEK verkkolehdessä 6.4.2017