Hyppää sisältöön

Suhdannekuva synkentyy, nyt tarvitaan vastuullisuutta neuvottelupöydässä

Kemianteollisuuden suhdannekuva on synkentynyt syksyn aikana. Liikevaihto ja vienti ovat kääntyneet laskuun. Heikkenevät talousnäkymät koettelevat yritysten kilpailukykyä ja edellyttävät vastuullisia työmarkkinaratkaisuja.

Kemianteollisuuden tavaravienti laski heinä-syyskuussa 4 prosenttia edellisvuodesta, ja oli 3,0 miljardia. Liikevaihto supistui 2,3 prosenttia edellisvuodesta. Alkuvuoden ansiosta tammi-syyskuun vienti on vielä kokonaisuutena nollatasolla. Kemianteollisuuden osuus koko Suomen tavaraviennin arvosta on 19 prosenttia.

Heinä-syyskuun vienti laski useimmissa kemianteollisuuden tuoteryhmissä. Öljytuotteiden viennin arvo laski 5 prosenttia, kumi- ja muovituotteiden yhden prosentin ja lääkkeiden 12 prosenttia. Öljytuotteiden osuus kemianteollisuuden viennistä on noin 40 prosenttia ja 8 prosenttia Suomen koko tavaraviennistä.

− Kemianteollisuuden yritysten suhdannearviot ovat heikentyneet jo lähes kaksi vuotta yhtäjaksoisesti, ja arviot ovat selvästi kesää heikommalla tasolla. Myös tilaustilanne arvioidaan normaalia heikommaksi, kuvaa tilannetta Kemianteollisuus ry:n toimitusjohtaja Mika Aalto.

 

Tarve parantaa kilpailukykyä ja vaalia työrauhaa ei ole kadonnut

Haasteet talouden ja työllisyyskehityksen sekä tuottavuuskehityksen osalta edellyttävät vastuullisuutta työmarkkinaneuvottelupöydässä ja maltillisia palkkaratkaisuja.

− Kilpailukykysopimuksen osana tullut työajan pidennys on Kemianteollisuudessa osa työehtosopimuksia, ja se on parantanut yritysten kilpailukykyä. Yksikkötyökustannuksilla mitattuna Suomi on kuitenkin edelleen 4−5 prosentin takamatkalla euroalueesta, sanoo Kemianteollisuus ry:n toimitusjohtaja Mika Aalto.

Teollisuusliitto ja PRO ovat ilmoittaneet lakon uhasta koskien Kemianteollisuuden tiettyjä jäsenyrityksiä. Toteutuessaan lakkojen on arvioitu aiheuttavan suoraan noin 160 miljoonan euron vahingot. Jo pelkkä lakon uhka aiheuttaa tuotannon uudelleenjärjestelyitä ja kustannuksia ja vaikuttaa investointihalukkuuteen. Prosessien ylös- ja alasajot kuormittavat ympäristöä ja ovat merkittävä turvallisuusriski.

Kemianteollisuus neuvottelee 19 sopimuksesta käynnissä olevalla työmarkkinakierroksella.

Lisätietoja

Kemianteollisuus ry

Mika Aalto, toimitusjohtaja, mika.aalto@kemianteollisuus.fi, 050 438 9247

 

Kuvalinkki

https://kemianteollisuus.studio.crasman.fi/bank/julkinen_mediapankki/toimitusjohtaja

 

Katso lisää

Ala numeroin – toimialagraafit

http://www.kemianteollisuus.fi/fi/tietoa-alasta/ala-numeroin-graafit/

kemianteollisuus.fi

Twitter: @Kemianteollisuu

Linkedin: http://linkd.in/1g4vUbs

Tilaa uutiskirje: http://bit.ly/1Mk0cTq 

Kemianteollisuus on yksi merkittävimmistä teollisuuden toimialoista Suomessa. Sen osuus teollisuuden tuotannosta ja tavaraviennistä on noin viidennes. Suoraan, välillisesti ja tulovaikutusten kautta työllistämme lähes 100 000 suomalaista.

Kemianteollisuuteen lasketaan Suomessa kemian prosessiteollisuus, öljytuotteet sekä muut kemian tuotteet kuten lääkkeet, kosmetiikka, pesuaineet, maalit, muovi- ja kumituotteet.

Kemianteollisuus ry on kemianteollisuuden ja sen lähialojen elinkeino- ja työmarkkinapoliittinen edunvalvontajärjestö, jonka tehtävänä on toimialan kilpailukyvyn ja toimintaedellytysten edistäminen Suomessa. Kemianteollisuus ry:llä on lähes 400 jäsenyritystä sekä 13 jäsen- ja yhteistyöyhdistystä.