Hyppää sisältöön

StarT-hankkeen Uudenmaan parhaimmisto palkittiin Heurekassa

Suomi 100 -juhlavuoden teemahanke StarT kannustaa lapsia ja nuoria tutkimaan, kehittämään ja kokeilemaan matematiikkaan, luonnontieteisiin ja tekniikkaan liittyviä ilmiöitä yhdessä tuoreesta näkökulmasta.

Keksintöjä palkitaan varhaiskasvatuksen, ala- ja yläkoulujen sekä toisen asteen sarjassa, mutta keskiössä ovat lasten ja nuorten omat keksinnöt ja into kannustaa LUMA -aineiden opiskeluun.  Alueellisesti parhaat hankkeet kilpailevat valtakunnallisessa sarjassa, jonka parhaimmisto palkitaan gaalassa Helsingissä 23.5.2017. 

Uudenmaan osakilpailun parhaimmistoa esiteltiin Heurekassa 6.4. Joukkoon mahtui mm. 8-luokkalaisten koodaama Suomi 100 -teemainen tietokonepeli, Itämeren saastumista käsittelevä video ja kaikkea siltä väliltä. Uudenmaan parhaana hankkeena palkittiin Munkkiniemien yhteiskoulun yhteisöllinen ohjelmointihanke, jossa 9-luokkalaiset mentoroivat 6-luokkalaisia ja ohjelmoivat yhdessä liikesensoreilla varustettuja robotteja. Yhteistyössä kehitettyä ohjelmointiteknologiaa voitaisiin hyödyntää vaikkapa kauko-ohjattavissa nostimissa.

Uudenmaan StarT-hanketta tuomaroinut Kemianteollisuuden asiantuntija Anni Siltanen oli erittäin tyytyväinen päivään. 

– StarT:n kaltaisia hankkeita tarvitaan ehdottomasti, sillä tulevaisuuden suomalaisesta LUMA -osaamisesta on tärkeää pitää huolta. Mitä nuorempana aloittaa, sitä paremmat mahdollisuudet on kehittyä huippuosaajaksi. StarT:ssa erityisen viehättävää ovat sen arvot: se kannustaa yhteisöllisiin kokeiluihin ja löytämään ilmiöpohjaisia ratkaisuja erilaisten arkipäivän ilmiöiden ympärille.

– Oli myös hienoa nähdä, miten monipuolisesti ja ennakkoluulottomasti nuoret olivat lähestyneet vaikkapa koodaamista tai vedenpuhdistusta – ottaen mukaan vaikkapa tieteen, taiteen ja historian elementtejä uuden opetussuunnitelman ilmiöpohjaisuuden hengessä. Jos nuorisomme on tällaista, ei Suomella ole hätää, sanoo Siltanen. 

Lisätietoja

Tutustu StarTiin (LUMA-keskus)