Hyppää sisältöön

St1:n ja SOK:n yhteisyritys suunnittelee bioetanolitehdasta Pietarsaareen

Laitoksen suunniteltu tuotantokapasiteetti on 50 miljoonaa litraa bioetanolia vuodessa. Sahanpurua ja kierrätyspuuta hyödyntävä Cellunolix®-laitos voi käynnistyä aikaisintaan vuonna 2020.

St1:n ja SOK:n yhteisyritys NEB suunnittelee etanolitehtaan rakentamista Pietarsaaren Alholman teollisuusalueelle. NEB on allekirjoittanut aiesopimukset Alholmens Kraftin ja UPM:n kanssa, jotka tarjoaavat hankkeelle tehdasalueen palveluita ja hyödykkeitä sekä hyödyntävät mahdollisuuksien mukaan etanolituotannon sivutuotteita omissa prosesseissaan.

Cellunolix®-laitos hyödyntää sahanpurua ja kierrätyspuuta. Toteutessaan tehdas olisi toistaiseksi Suomen suurin pelkästään bioetanolia tuottava laitos ja lisäisi merkittävästi bioetanolin kotimaista tuotantoa. Tällä hetkellä suurin osa bioetanolista on tuontitavaraa.

140 miljoonan euron bioetanolihankkeella on suuria työllistäviä vaikutuksia. Suunnittelu- ja toteuttamisvaiheessa työllistämisvaikutus olisi noin 500 henkilötyövuotta. Valmistuttuaan Pietarsaaren bioetanolitehdas työllistäisi vakituisesti 25 henkilöä ja välillisesti noin 70 henkilöä mm. logistiikassa ja kunnossapidossa.

Lue lisää St1:n tiedotteessa.