Hyppää sisältöön

St1 tekee puhtaan voiman vallankumousta

Energiayhtiö St1 tekee ilmastotyötä monella rintamalla. Yhtiö kutsuu kaikki mukaan puhtaan voiman vallankumoukseen. Paljon tehdään jo nyt – ja tulevaisuudessa vielä enemmän.

Suomalainen St1 tunnetaan parhaiten polttoaineistaan. RE85-korkeaseosetanolli valmistetaan kotimaisen elintarviketeollisuuden, kauppojen ja kotitalouksien biojätteistä ja tähteistä ja sisältää 80 prosenttia uusiutuvaa etanolia. RE85:n tuotannossa kiinnitetään erityistä huomiota logistiikkaan. Hajautetun tuotannon ansiosta kuljetuksesta aiheutuvat päästöt on saatu minimiin: kun etanoli tuotetaan jätteen syntysijoilla, ei kuljetuksiin tarvita ylimääräisiä ajoja eikä ilmakehään joudu käytännössä lainkaan ylimääräistä fossiilista hiilidioksidia.

St1 tutkii jatkuvasti uusia mahdollisuuksia hyödyntää sekä jätteitä etanolin tuotannossa että keinoja tuottaa lämpöä maasta ja sähköä tuulesta. Ajankohtaisia uusiutuvan energian hankkeita ovat esimerkiksi sahanpurua raaka-aineena käyttävä Cellunolix-biojalostamo Kajaanissa ja geotermisen lämmön tuotantoon tähtäävä projekti Espoon Otaniemessä. Yhtiö panostaa myös tuulivoiman kehittämiseen osakkuusyhtiössään Tuuliwatissa, jolla on useita voimaloita eri puolilla Suomea.

St1:n Deep Heat -pilottiprojektin tavoite on rakentaa Suomen ensimmäinen geotermisellä energialla toimiva, teollisen mittakaavan lämpölaitos Fortumin lämpölaitoksen alueelle Espoon Otaniemeen. Siinä St1 porautuu 6,5 kilometrin syvyyteen Espoon kallioperään – eli syvemmälle kuin Suomessa koskaan aiemmin. Geoterminen lämpö on lupaava vaihtoehto päästöttömässä lämmöntuotannossa. Onnistuessaan pilottiprojekti voi mullistaa, miten Suomessa tuotetaan lämpöä. 

St1 pilotoi kestävää hiilensidontaa metsittämällä Marokossa neljän hehtaarin tutkimusaluetta, jolle istutetaan yhteensä 16 000 puuntaimea. Tarkoitus on löytää optimaalinen ratkaisu maanparannuksen ja kastelujärjestelmien avulla kustannustehokkaaseen metsän kasvuun ja hiilensidontakykyyn.

St1 katsoo kauas tulevaisuuteen. Yhtiö on julkaissut 101 puhtaan voiman vallankumouksen teesiä. Ne käsittelevät monipuolisesti ja visionäärisesti yhteiskuntaa, ihmisten arkea, liiketoimintaa ja innovaatioita.