Hyppää sisältöön

Selluloosateknologiaa yhdistetään design-osaamiseen

VTT, Aalto-yliopisto ja Tampereen teknillinen yliopisto ovat käynnistäneet laajan Design Driven Value Chains in the World of Cellulose -tutkimushankkeen design-selluloosatuotteiden liiketoimintamallien kehittämiseksi. Hankkeessa kehitetään selluloosapohjaisia tuotteita, jotka sopivat esimerkiksi teknisiin tekstiileihin ja kuluttajatuotteisiin.

Projektissa sovelletaan muotoiluosaaminsta alan uusiin selluloosateknologioihin. Hankkeen tavoitteena on yhdistää suomalainen design-osaaminen uusimpaan teknologiakehitykseen.

Selluloosan erikoispiirteitä hyödynnetään siten, että tuotteissa yhdistyisivät  muun muassa puuvillan ja polyesterin parhaat ominaisuudet. Aalto-yliopiston professorin, Olli Ikkalan ryhmän ensimmäiset kokeissa puun selluloosafibrillejä on mahdollista kehrätä vahvaksi langaksi.

Puubiomassasta valmistetuilla kuiduilla pyritään korvaamaan puuvillan ja öljyä kuluttavan polyesterin tuotantoa. Selluloosateknologiaa voi hyödyntää myös esimerkiksi lääke-, elintarvike- ja autoteollisuudessa.

Tekes on myöntänyt 3 miljoonan euron rahoituksen hankkeen tutkimusavauksen ensivaiheeseen vuosina 2013–2015.

Lisätietoja

Aalto-yliopiston Kemian tekniikan korkeakoulu