Hyppää sisältöön

Satojen miljoonien säästöpotentiaali

Heikentynyt lämmönsiirto maksaa teollisuudelle satoja miljoonia euroja vuodessa. KL-Lämmöllä on ongelmaan tehokkaat ratkaisut.

Moni teollisuuslaitos ottaa talteen tuotannossa syntyvän lämmön, mutta lämmönsiirtojärjestelmiin kertyvien epäpuhtauksien vuoksi suuri osa energiasta ei päädy koskaan hyötykäyttöön.

”Hyvinkin pienet kerrostumat lämmönvaihtimissa ja putkistoissa heikentävät rajusti lämmönsiirtokykyä. Jo 0,4 millimetrin kerrostuma pudottaa lämmönsiirron tehon puoleen”, KL-Lämpö Oy:n toimitusjohtaja Olli Edgren sanoo.

KL-Lämpö on asiantuntijayritys, joka tarjoaa ratkaisuja teollisuuden, voimalaitosten ja kiinteistöjen lämmönsiirtojärjestelmien puhtaanapitoon. Epäpuhtauksien puhdistukseen ja kerrostumisen ennaltaehkäisyyn tarvittavat erikoiskemikaalit yritys valmistaa Tampereen lähellä Pirkkalassa.

”Meillä on myös laboratorio, jossa voimme testata kuhunkin kohteeseen ja käyttötarkoitukseen sopivimmat tuotteet ja menetelmät”, Edgren sanoo.

Lämmönsiirtimiin kertyvät epäpuhtaudet riippuvat tuotantoprosessista. Esimerkiksi merestä tai järvestä vettä ottava tuotantolaitos joutuu puhdistamaan siirtimistä levää ja humusta. Metsäteollisuudessa tyypillisiä epäpuhtauksia ovat puolestaan kuidut, elintarviketeollisuudessa taas rasvat ja sokerit.

Edgren huomauttaa, että optimaalisesti toimiva lämmönsiirto säästää energiaa ja rahaa huomattavia määriä. Lisäksi tehdyille energiansäästötoimenpiteille saadaan varsin lyhyet takaisinmaksuajat.

”Tuotantolaitoksessa yhden lämmönvaihtimen pitäminen puhtaana voi säästää energiaa kymmenien tuhansien eurojen edestä vuodessa. Esimerkiksi paperitehtaassa tällaisia vaihtimia saattaa olla useita.”

Koko valtakunnan mittakaavassa säästöpotentiaali on valtava. Asiantuntijayritys Motiva arvioi, että heikentynyt lämmönsiirto aiheuttaa suomalaiselle teollisuudelle turhia kustannuksia jopa 500 miljoonan euron edestä vuosittain.

.

Lisätietoja

www.kl-lampo.com/