Hyppää sisältöön

Sami Nikander: Kemianteollisuus tuottaa ratkaisut puhtaampaan tulevaisuuteen – energiapaketti on mahdollisuus

EU:n komission energiapolitiikkaa käsittelevä paketti tarjoaa kemianteollisuudelle mahdollisuuden kulkea kohti vähähiilistä tulevaisuutta.

Olemme pitkin pimeää talvea ja valoa kohti kulkevaa kevättä analysoineet eurooppalaisten kollegoidemme kanssa EU:n komission viime marraskuussa antamaa massiivista energiapolitiikkaa käsittelevää pakettia. Nyt näkemyksemme on valmis ja se on luettavissa täältä: 

Energiapaketti tarjoaa mahdollisuuden jatkaa matkaamme kohti vähähiilisempää tulevaisuutta. Jo nyt kemianteollisuuden tuotteet ja ratkaisut mahdollistavat matkan tekemisen tähän suuntaan. Kemian avulla voimme kehittää uusia voimanlähteitä, tehostaa energian varastointia ja talteenottoa sekä pienentää energiankulutustamme. Jo nyt energiaa tuotetaan auringosta, aalloista, tuulesta – ja jätteistä. Kemian avulla pystymme vähentämään merkittävästi energian tuotantoon ja polttoaineisiin liittyviä hiilidioksidipäästöjä.

Kemia mahdollistaa myös kehittyvän kiertotalouden, mutta sen toteuttamiseksi tarvitsemme energiaa, emme sen käytön rajoittamista.. Kannaltamme on tärkeää, että tuleva energiapolitiikka takaa jatkossakin kustannuksiltaan kohtuuhintaisen, riittävän, vähäpäästöisen ja toimitusvarman energian saannin. Se on kilpailukykymme peruselementtejä. Tästä tulee nyt alkaneessa jatkokäsittelyssä pitää huolta.

Kemianteollisuudelle energiatehokkuus on itsestäänselvyys. Etsimme myös mahdollisuuksia käyttää kasvihuonekaasuja raaka-aineena. Teknologiat alkavat olla pilotointivaiheessa, matkamme hiilinieluksi on siis alkanut…

Sami Nikander

Johtava asiantuntija, Energia, ilmasto ja kestävyys