Hyppää sisältöön

Saara Laamanen: Opiskeluvinkkejä

Opiskelijoiden joulukuu on monesti melko… haastava! Syyslukukausi päättyy eli edessä on vuoden viimeinen tenttiviikko, harkkatöiden palautuksia ja vastapainoksi muutamat pikkujoulutkin.

Kokosin tähän muutaman tenttiin opiskeluvinkin, joita voi toki hyödyntää milloin vain!

1)    Noin viikko ennen tenttiä, käy opiskelualue läpi selaillen ja tee esimerkiksi lista alueen tärkeistä otsikoista. Näin saat selkeän käsityksen, mitä tentti alueeseen kuuluu ja tiedät, mitkä asiat ovat jääneet kurssin aikana vähemmälle huomiolle ja mitkä asiat osaat jo hyvin. Listaan voit merkitä vaikka check-merkin lukemisen edistyessä ja kun osaat tietyn aihealueen!

2)    Realisoi ajankäyttösi. Onko sinulla oikeasti aikaa lukea tenttiin vain kahtena viimeisenä iltana vai onko toiselle illalle jo esimerkiksi sovittu treenivuoro? Tätä voi miettiä jo kohdan 1)-vinkin yhteydessä.
3)    Lukiessa on hyvä pitää taukoja, jotta opiskelu pysyy tehokkaana. Sovi itsellesi taukojen ajankohdat etukäteen tai esimerkiksi lyhyen osa-alueen jälkeen, niin somen selaamista ei tapahdu 10 minuutin välein.
4)    Tee opiskelukortteja, muistiinpanoja ja mindmappeja. Kirjoita lapun toiselle puolelle kysymys ja toiselle vastaus, kirjoita toiselle puolelle vieraankielinen sana ja toiselle puolelle suomennos, toiselle puolelle käsite ja toiselle puolelle selitys, mitä vain! Lukiessa voi tehdä muistiinpanoja ranskalaisin viivoin esimerkiksi sillä periaatteella, mitä vastaisit tentissä aihealueeseen liittyvään esseekysymykseen.

5)    Laske itsenäisesti harjoitustehtäviä, joihin sinulla on valmis mallivastaus. Yritä ensin itse ja tarkista ratkaisusi. Vaikeampia tehtäviä, joihin ei ole valmista vastausta kannattaa laskea yhdessä kurssikavereiden kanssa, varsinkin jos oma olo on epävarma. Ryhmässä saatte varmasti laskettua oikean ratkaisun tehtävälle.
6)    Tosiaan, opiskele ryhmässä syvällisemmän tiedon saavuttamiseksi tai ihan vain keskustelkaa kurssikavereiden kanssa mahdollisista tenttikysymyksistä. Mutta opiskele myös yksin – tentin teet kuitenkin ilman kaverin apua ja kaverin kanssa keskittyminen saattaa välillä herpaantua.
7)    Tärpit. Onko jokin asia, jota opettaja on nimenomaan painottanut kurssin aikana? Toistuvatko vanhoissa tenteissä tietyt aihealueet tärkeämpinä kuin toiset? Mitkä asiat ovat omasta mielestäsi kurssin tärkeimpiä asioita? Kiinnitä näihin erityistä huomiota!
8)    Käytä erilaisia värejä muistisääntöinä, esimerkiksi muistiinpanoja ja muistilappuja tehdessä tai alleviivatessa. Yksi väri liittyy yhteen aihealueeseen, väreillä on tärkeysjärjestys tai voit keksiä muita merkityksiä kuten punaisen tarkoittavan tärkeää kaavaa tms.
9)    Tee yhden A4-kokoinen ”lunttilappu” sillä perusteella, että saisit ottaa sen tenttiin mukaan. Vain tärkeimmät asiat ja muistisäännöt!

10)    Viimeisenä iltana kertaa lunttilappu – ja sitten ajoissa nukkumaan! Hyvin nukuttu yö auttaa aivoja käsittelemään oppimaasi ja pystyt keskittymään tentissä.

Onnea viimeisiin tentteihin ja hyvää joulua! 🙂

Saara Laamanen

Olen Katalyytit-blogisti Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta. Aloitin tänä syksynä DI-vaiheen opinnot kemiantekniikassa. Tulevaisuuden tavoitteenani on työskennellä tuotekehityksen parissa.