Hyppää sisältöön

Reetta Hassinen: Kesätyöntekijänä tuotannossa

Olen viettänyt tämän kesän tuotantotyöntekijänä Sun Chemicalilla. Aluksi koin epäilyksiä sekä muiden että myös itseni kautta kuinka tällainen nuorehko tyttö voi pärjätä tuotannon raskaissa hommissa. Varsin hyvin olen kuitenkin pärjännyt, ainakin omasta mielestäni! Fyysinen työ on ollut itse asiassa mukavaa vaihtelua koulunpenkillä istumiseen.

Pienehköllä tehtaalla olen päässyt kokeilemaan monia erilaisia hommia, joten kesän työtehtävät eivät ole jääneet yksitoikkoiseksi. Olen ollut mm. valmistamassa painovärejä eri osastoilla, pakkaamossa ja pyörähtämässä labrankin puolella. Tuotantoerät ovat vaihdelleet pienestä muutaman kilon sävytyksestä monen tonnin vernissan valmistukseen.

Työ on ollut yllättävän monipuolista ja se vaatii tarkkaavaisuutta sekä suunnitelmallisuutta: päivän työt eli eri värit on valmistettava tai pakattava mahdollisimman fiksussa järjestyksessä esim. sävyjen, asiakkaan sekä kiireellisyyden perusteella. Jokaisen värin valmistusta ei tarvitse opetella ulkoa, vaan reseptin avulla painoväriin saadaan oikeat määrät raaka-aineita, sopiva sekoitusaika, laatuvaatimukset ja pakkaustapa.

Tehtaalla on onneksi raskaita nostoja helpottavia laitteita, eikä kaikki työ perustu pelkästään työntekijän omiin voimiin. Hauis on silti saanut kesän aikana treeniä, mikä ei ole ollenkaan huono juttu!

Muut työntekijät tuotannossa ovat suhtautuneet meihin kesätyötekijöihin varsin suopeasti. Kaikkien kanssa olen uskaltautunut juttusille eikä tuotannon käytävillä vitsit lopu kesken. Keneltä tahansa on voinut pyytää apua, jos vaikkapa ison tynnyrilavan nostaminen trukilla ylähyllyltä on hirvittänyt.

Toimiston väki on myös varsin mukavaa sakkia, joiden kanssa juttu lentää – vaikka en olisi koskaan aiemmin kyseistä henkilöä nähnytkään. Kaiken kaikkiaan ilmapiiri tehtaalla on siis varsin rento ja mutkaton! Hauska meno jatkuu myös työajan ulkopuolella jalkapallon merkeissä. Meidät kesätyöntekijät on otettu hyvin mukaan myös urheilutoimintaan, ja odotan innolla pelimatkaa Ruotsiin, joka kruunaa sopivasti tämän kesän!

Lisätietoja

Kesä kemiassa-blogissa nuoret kertovat kesätyökokemuksistaan kemianteollisuudessa.

Reetta Hassinen

Kirjoittaja opiskelee Aalto yliopistossa kemian tekniikkaa