Hyppää sisältöön

REACH-asetuksen toinen rekisteröintikierros onnistuneesti ohi

EU:n kemikaalivalmistajien ja -maahantuojien oli toukokuun loppuun mennessä rekisteröitävä kaikki yli 100 tonnia vuodessa valmistetut tai maahantuodut aineet.  Suomesta tehtiin tällä kierroksella yhteensä 130 rekisteröintiä, mikä on noin 1,45 % Euroopan talousalueen rekisteröinneistä. Tämä vastaa Suomen kemianteollisuuden osuutta koko EU:n kemianteollisuudesta.  Rekisteröinneistä noin viidennes oli valmistajien, viidennes maahantuojien ja noin puolet ainoan edustajan tekemiä. Kahdella rekisteröintikierroksella on tehty koko EU:ssa yhteensä 32 930 rekisteröintiä 6 600 aineesta.

Nyt päättyneen rekisteröintikierroksen lisäksi yrityksissä on käynnissä samaan aikaan monien muiden REACH-asetuksen velvoitteiden toteutus.  Aineiden arvioinnin ja asiakirjojen laaduntarkistuksen aiheuttamien lisätietopyyntöjen täyttäminen sekä joillakin yrityksillä lupamenettelyn edellyttämien lupahakemusten valmistelu edellyttää usein samojen henkilöiden työpanosta. He keräävät rekisteröintiä varten tarvittavia tietoja, syöttävät asiakirja-aineistoja tietokantaan ja tekevät konsortioyhteistyötä rekisteröinnin tiimoilta.  

Toisella rekisteröintikierroksella keskisuurten yritysten osuus suomalaisten yritysten rekisteröinneistä oli 12 %, loppujen ollessa suuria yrityksiä. Vuonna 2018 tulee rekisteröidä kaikki yli 1 tonnia valmistetut ja maahantuodut aineet. Rekisteröitävien aineiden määrän odotetaan kymmenkertaistuvan, ja silloin myös pienet yritykset joutuvat tekemään rekisteröintejä.