Hyppää sisältöön

Puhdas vesi on puhdasta kemiaa

Abu Dhabissa 19.-20.4. pidettävä kansainvälinen vesialan huippukokous Global Water Summit 2016 kokoaa asiantuntijoita ja päättäjia pohtimaan ratkaisuja yhteen ihmiskunnan kannalta keskeiseen kysymykseen: puhtaan veden riittävyyteen. Tässäkin kemia on osa hyvää elämää.

Global Water Summit on jättimäinen keskustelu- ja verkostoitumistapahtuma, joka kerää yhteen vesi- ja saniteettialan yrityksiä, tutkimuslaitoksia, poliittisia päättäjiä ja kaupunkeja. Kaksipäiväisessä tapahtumassa on satoja yrityksiä ja puhujia. Suomesta mukana on Kemira Oyj. 

Puhdas vesi on elämän perusedellytys. Alle prosentti kaikista vesivaroista on maapallon kasvavan väestön käytettävissä. 

Puhtaan veden ratkaisujen keskellä on kemia. Kemian avulla puhdistetaan vettä taudinaiheuttajista ja epäpuhtauksista ja tehdään merivedestä juomakelpoista. Huolletut kaivot ja muoviset putket vievät puhtaan veden loppukäyttäjille – kuluttajille, maatalouden tai teollisuuden käyttöön. 

Kemira varmistaa, että jäteveden käsittelyn jälkeen vesi palaa vesistöön yhtä laadukkaana tai jopa parempilaatuisena. Kemira on kehittänyt esimerkiksi erilaisia desinfiointiin ja raskasmetallien poistoon tarkoitettuja kemikaaleja ja käsittelyteknologioita.

Suomessa arvioidaan olevan yli 150 000 vapaa-ajankohdetta, joissa jätevesijärjestelmät ovat puutteellisia. Pipelifen Pisara -harmaavesisuodatin pystyy käsittelemään jopa 500 litraa talous- ja pesuvettä vuorokaudessa biosuodatinkiekkojen avulla.

Exel Composites valmistaa vedenpuhdistamoihin komponentteja, jotka mahdollistavat entistä suurempien vesi- ja jätevesimäärien käsittelyn eri puolilla maailmaa. 

Vain hyväkuntoisesta kaivosta tulee puhdasta vettä. Useimmat ongelmat veden laadussa voidaan välttää kaivon peruskunnostuksella ja säännöllisellä huollolla. Kaivoja huoltaa esimerkiksi Vesikaivohuolto Vipe Oy. 

Katso, miten eri tavoin kemia on osa hyvää elämää puhtaan veden ratkaisuissa

Myös tiede- ja tutkimusmaailmassa etsitään kiivaasti puhtaan veden ratkaisuja ja innovaatioita. Lappeenrannan teknillisen yliopiston kemiantekniikan laboratoriossa Mikkelissä etsitään professori Mika Sillanpään johdolla keinoja puhdistaa vettä valon avulla.  Helppo ja halpa puhdistustapa hyödyttäisi erityisesti kehitysmaiden asukkaita.