Hyppää sisältöön

Premix Oy: Sähköä johtava muovi vähentää räjähdyksen vaaraa

Premixin sähköä johtava muovi vähentää auton tankkauksen yhteydessä syntyvää hankaussähköä ja ehkäisee räjähdysonnettomuuksia. Keksinnölle löytyy useita muitakin sovelluskohteita.

Hankaus- eli staattisesta sähköstä johtuvat pienet sähköiskut tuntuvat epämiellyttäviltä, mutta paloherkkien aineiden läheisyydessä ne ovat myös iso turvallisuusriski.

Premix Oy valmistaa sähköä johtavia muoveja, joilla staattinen sähkö voidaan purkaa hallitusti pois. Esimerkiksi herkästi syttyviä kaasuja käsittelevissä kaivoksissa ja teollisuuslaitoksissa tällaisia muoveja käytetään putkissa ja säiliöissä ehkäisemään kaasu- ja pölyräjähdyksiä.

Premixin muoveja käytetään myös autojen polttoaineputkistoissa vähentämään räjähdyksen ja tulipalon riskiä tankkauksen yhteydessä. Lisäksi muovista saadaan metallia kevyempiä osia, mikä vähentää polttoaineen kulutusta”, Premixin toimitusjohtaja Hanna Ristola sanoo.

Sähköä johtavien muovien pitkäaikaisin ja edelleen tärkein käyttökohde on herkkien elektroniikkakomponenttien suojaaminen staattiselta sähköltä. Johtavia muoveja käytetään esimerkiksi pakkauksissa ja kokoonpanolinjastolla.

Nurmijärvellä toimiva Premix on maailman suurimpia sähköä johtavien muovien valmistajia. Muovi saadaan johtamaan sähköä, kun siihen sekoitetaan hienojakoista puhdasta hiiltä eli hiilimustaa ja määrättyjä lisäaineita.

Premix toimittaa muoviraaka-aineen rakeina asiakkaille, jotka valmistavat materiaalista itse tuotteita. Jokainen käyttökohde vaatii muovilta tiettyjä erityisominaisuuksia. Siksi tutkimus- ja tuotekehitys on Premixissä keskeisessä roolissa.

Ristolan mukaan sähköä johtaville muoveille löytyy koko ajan uusia käyttökohteita. Yksi kasvualue ovat lääketieteen mittaus- ja annostelulaitteet. Premixin muovista valmistetaan muun muassa pipetin kärkiä, jolloin esimerkiksi DNA-testeistä saadaan entistä tarkempia.

Lisätietoja

Premix Oy