Hyppää sisältöön

Pohjoismaiden ensimmäinen biopankkiprofessori Suomesta

Turun yliopiston patologian professorille Olli Carpénille on myönnetty biopankkitutkimuksen professuuri. Ennen Carpénin nimitystä maailmassa on ollut vain yksi biopankkiprofessori Irlannissa. Carpén on mukana myös Suomen ensimmäisen biopankin, Auria Biopankin toiminnassa.

Carpén aloitti biopankkitutkimuksen professuurinsa syyskuussa, jolloin Suomessa astui voimaan uusi biopankkilaki. Laki sallii biopankin ottaa yhteyttä näytteenantajaan, mikäli uusilla tutkimustuloksilla voi olla positiivinen vaikutus näytteenantajan sairauteen.

Professorin mukaan laadukas terveydenhoito, kattavat sairaskertomus- ja rekisteritiedot sekä väestön myötämielisyys lääketieteellistä tutkimusta kohtaan tekevät Suomesta otollisen maan biopankkitutkimukselle. Biopankkeja on maailmalla muutamia, joista suurin osa sijaitsee Pohjoismaissa. Professorin mukaan Suomesta voisi tulla biopankkitutkimuksen edelläkävijämaa.

Turun kaupunki on lahjoittanut 200 000 euroa biopankkiprofessorin palkkaukseen vuoteen 2015 asti. Carpén on valmistunut patologian erikoislääkäriksi 1992. Hän on muun muassa työskennellyt useita vuosia tutkijana Harvard Medical Schoolissa, Bostonissa.

Lisätietoja

Turun yliopisto