Hyppää sisältöön

Pilaantunut maaperä kuntoon kemiantekniikan avulla

Lappeenrannan teknillisen yliopiston kemian alan väitöstutkimuksen mukaan ultraäänen käyttö sähkökineettisen kunnostuksen yhteydessä auttaa vähentämään pysyviä orgaanisia yhdisteitä savimaisesta maasta.

Lappeenrannan kemian tekniikan Thuy Duong Phamin Ultraääni- ja sähkökineettinen käsittely pysyvien orgaanisten haitta-aineiden poistamisessa pilaantuneesta maaperästä –tutkimus tarkastetaan huomenna Mikkelissä. Tutkimustulokset viittaavat siihen, että pitkällä aikavälillä toteutettu ultraäänikäsittely olisi tehokas tapa lisätä yhdistelmäkäsittelyn tehoa.

Alustavat tutkimustulokset osoittivat, että ultraäänikäsittelyllä on mahdollista poistaa pysyviä orgaanisia yhdisteitä, vaikkakin lyhytkestoisessa käsittelyssä poistoteho oli heikko. Ultraäänikäsittely parantaa yhdisteiden liikkuvuutta hajottaen haitta-aineita pyrolyysin ja hapetuksen avulla.  

Ultraäänitutkimus on nopeasti kasvava tieteenala, joka mahdollistaa uusia sovelluksia ympäristöteknologiassa. Ultraäänikäsittely on ympäristöystävällinen ja kustannustehokas menetelmä perinteisiin puhdistusmenetelmiin verrattuna. 

Lisätietoja

www.lut.fi