Hyppää sisältöön

Opettajankouluttajat ja elinkeinoelämä keskustelivat ilmastonmuutoksen osaamistarpeista – mukana Kiilto

Ilmastotavoitteiden saavuttaminen vaatii systeemistä muutosta koko yhteiskuntaan. Se vaatii uudenlaista osaamista, mutta tarjoaa myös uudenlaisia mahdollisuuksia. Elinkeinoelämän ja opettajankouluttajien yhteisen OK!Akatemia-kutsuseminaarin teemana oli tänä vuonna ilmastonmuutos ja osaamistarpeet.

– Enää ei riitä, että yrityksillä on oma ympäristöosastonsa. Jokaisen työntekijän on tiedettävä, miten ilmastoratkaisuja tehdään juuri omassa työssä. Muutos vaatii uudenlaista osaamista kaikilta, sanoo kiertotalousasiantuntija Päivi Kosunen Talous ja nuoret TATista.

Webinaaripäivän aikana opettajankouluttajat pääsivät tutustumaan ryhmissä 10 eri vierailukohteeseen ja käymään keskustelua siitä, miten ilmastonmuutos on jo vaikuttanut ja tulee vaikuttamaan eri toimialoilla. Kemianteollisuudesta mukana oli Kiilto Oy.

Kiillon Lupaus ympäristölle on olla yrityksenä hiilitasapainossa vuoteen 2028 mennessä. Seminaarissa Kiillon osaamistarpeista ja oppilaitosyhteistyötä kommentoi Kiillon Lilli Puntti.

– Yksi Kiillon neljästä yrityskulttuurin kulmakivestä on ympäristöjohtajuus. Se tarkoittaa sitä, että ympäristövastuu on sisäänrakennettu yrityksemme toimintaan ja prosesseihin ja että kaikki kiiltolaiset osallistuvat ympäristötyöhön.

– Osana Lupaustamme ympäristölle olemme käynnistäneet sisäiset ympäristökoulutukset kaikille kiiltolaisille ja ympäristönäkökulmat huomioidaan osana jokaista asiakastapaamistamme. Ympäristömyönteinen asenne huomioidaan myös tulevien kiiltolaisten rekrytoinnissa.  

 Nuoret ovat TAT:n Päivi Kosusen mukaan huolestuneita ilmastokriisistä. He ovat herätelleet päättäjiäkin.

– Monesti nuorille tarjotaankin kaksi vaikuttamiskeinoa: omat henkilökohtaiset valinnat sekä päättäjiin vaikuttaminen. Ne ovat loistavia keinoja, mutta kolmanneksi tärkeäksi keinoksi on syytä nostaa oman työn kautta vaikuttaminen. Kukin meistä tekee työssään valintoja, joilla on ilmastovaikutuksia.

Samaa mieltä on myös Kemianteollisuus ry:n osaamisen ja vetovoiman asiantuntija Auli Piiparinen.

– Hiilineutraali tulevaisuus tarvitsee osaajansa. Ilmastokriisiä ei ratkaista ilman huippututkimusta ja luonnontieteitä lukeneita päitä. Meillä on Suomessa edellytykset olla kokoamme suurempi vaikuttaja maailmalla. Osaamiskilpailukykyä ylläpitämällä pystymme tähän.

26.8.2020 järjestetty OK!Akatemia on Talous ja nuoret TATin ja elinkeinoelämän vuosittain järjestämä kutsuseminaari opettajankouluttajille. Tämän vuoden teema on ilmastonmuutos ja osaamistarpeet. OK!Akatemia järjestettiin 11. kertaa ja ensi kertaa webinaarina. Ilmoittautuneita oli reilu sata eri puolilta Suomea.