Hyppää sisältöön

Nuori kemia -panelistit esittäytyvät

Nuori kemia -paneelin tavoitteena on innostaa nuoria opiskelemaan luonnontieteitä sekä tuoda kemian alan opiskelu- ja uramahdollisuuksia tunnetuksi. Panelistit mm. ottavat haltuun Nuori kemia -sosiaalisen median kanavat.

Salla Heinonen 

Moikka! Olen Salla, 23-vuotias gradua ja paria kurssia vailla valmis kemisti. Opinnoissani olen suuntautunut analyyttiseen kemiaan ja sivuaineina on tullut luettua niin tuotantotaloutta, kauppatieteitä kuin farmasiaakin. Mukaan on myös mahtunut ympäristö-ja energiaoikeutta ja hieman myös geologiaa. Alunperin olen Satakunnan kasvatti, mutta tällä hetkellä asustelen Suomen Ateenassa, eli Jyväskylässä. Kemia on kiinnostanut oikeastaan aina ja tällaiselle ihmettelijälle kemia tarjoaakin loputtoman määrän uusia juttuja ja uutta opittavaa. Kemiaa on kaikkialla ja siksi se onkin niin kiehtovaa. Nuori kemia -paneeliin lähdin mukaan, koska haluan olla mukana innostamassa nuoria opiskelemaan luonnontieteitä ja kertoa heille, mihin kaikkeen kiinnostavaan luonnontieteellinen koulutus antaa mahdollisuuden. Lempimolekyylini on ammoniumkloridi eli tuttavallisemmin salmiakki. 

Roosa Oja-Lipasti 

Olen 23-vuotias juuri Helsinkiin muuttanut maatilan tyttö. Olen kotoisin Etelä-Pohjanmaalta Kurikasta. Opiskelin Hämeenlinnassa meijeristiksi sekä elintarvikeinsinööriksi. Insinööriopinnoissani suuntauduin maidon jalostukseen. Aloitin tänä syksynä Helsingissä elintarviketieteiden maisteriopinnoissa ja aion suuntautua siellä elintarvikekemiaan. Olen myös töissä Valiolla Riihimäellä prosessioperaattorina. Kiinnostuin kemiasta ja elintarvikekemian opinnoista, koska huomasin, että se on tärkeä osa elintarvikkeiden laatua ja prosessointia. Nuori kemia -paneeliin lähdin mukaan ystävän suosituksesta. Toivon panelistina pääseväni tutustumaan kemianteollisuuden yrityksiin sekä verkostoitumaan alalla. Toteemimolekyylini on laktoosi. 

Leo Hannolainen 

Moikka! Olen Leo, kotoisin Hämeenlinnasta, mutta nykyään asustelen Turussa! Olen 22-vuotias ja opiskelen Turun yliopistossa pääaineena biokemia ja sivuaineina kemiaa ja neurotiedettä. Olen ollut valtavan kiinnostunut tieteestä ja luonnosta lähes koko elämäni, mutta vielä kiinnostuneempi olen jakamaan nämä asiat muiden ihmisten kanssa. Keskustelen mielelläni siis mistä vaan, milloin vaan mikä liittyy luonnontieteeseen ja olen aina varsin innokas oppimaan uutta! Nuori kemia -paneeliin lähdin mukaan puhtaasta kiinnostuksesta ja uteliaisuudesta kemiaan ja sen mahdollisuuksista ihmisten elämässä. Eniten haluaisin tuoda tietoa muille kiinnostuneille siitä, mitä kaikkea kemian alalla voi tehdä. Toivoisin pääseväni erilaisille yritysvierailuille, jotta pääsisin itse kokemaan ja kertomaan, millaista työtä kemian eri yrityksissä tehdään. Lempimolekyylini on dopamiini.  

Julia Tofferi 

Mun nimi on Julia ja opiskelen kolmatta vuotta Aalto-yliopistossa kemian tekniikkaa, pääaineenani kemian tekniikka ja prosessit. Opintojeni ohessa toimin Prosessiteekkareiden eli Aalto-yliopiston uusia kemian tekniikan opiskelijoita vastaanottavan korkeakouluyhdistyksen hallituksessa opintovastaavana. Opintovastaavana olen päässyt vaikuttamaan Kemian tekniikka -kandidaattiohjelman opetussuunnitelmien sisältöön, osallistunut opetuksen arviointiin yhdessä muun korkeakoulun henkilökunnan kanssa ja päässyt järjestämään opintotapahtumia. Esimerkiksi viime keväänä olin mukana järjestämässä yhdessä Prosessiteekkareiden yrityssuhdevastaavan ja Kemianteollisuus ry:n kanssa Etätyöpajan aiheena Hiilineutraali kemia 2045! Olen aloittanut Nuori kemia -panelistina jo 2018 ja hain mukaan jo heti opintojeni alkuvaiheessa kuultuani Kemianteollisuudesta. Kemia käsitteenä on todella laaja ja suurin kiinnostuksen kohteeni onkin kemian laitetekniikka sekä prosessien ohjaus ja automaatio, tulevaisuudessa haluaisinkin olla mukana suunnittelemassa uusia tuotantolaitoksia ja kehittää jo olemassa olevia ratkaisuja. Lempimolekyylini on klorofylli eli lehtivihreä, jota syntyy fotosynteesissä eli kasvien yhteyttämisessä. 
(Kuva: Tuomas Jaakkola )

Amanda Kurka 

Hei, olen Amanda 19-vuotias nuori Vantaalta ja kemia kiinnostaa minua etenkin tulevaisuuden ongelmien ratkojana. Alunperin päädyin mukaan Nuori kemia -paneeliin jo kahdeksannella luokalla, kun opettajani päätti kertoa meille kemiasta kiinnostuneille tästä. Sen jälkeen olen päässyt osallistumaan Nuoren kemian toimintaan aktiivisesti. Erityisen mahtavaa on ollut päästä työskentelemään ChemBio-messuilla. Ensimmäisen kesätyöpaikkanikin sain Nuoren kemian kautta Kemianteollisuus ry:ltä. Kemian vaikutus näkyy niin monella elämän osa-alueella, ettei sitä aikaisemmin ole huomannutkaan. Lempimolekyylini on vesi. 

 

Sara Akural 

Hei, olen Sara, 20-vuotias kemian tekniikan opiskelija kotoisin Oulusta. Lukiossa kiinnostuin paljon kemiasta joten liityin Kemianteollisuuden Nuori kemia paneeliin abivuotena. Sitä kautta olen päässyt tutustumaan alaan ja näkemään kemiaa konkretiassa. Tämä innostaa minua jatkamaan edelleen paneelissa ja johdatteli minut myös valitsemaan kemian tekniikan pääaineen yliopistossa. Olen opiskellut kemian tekniikkaa vuoden Aberdeenin yliopistossa Skotlannissa, mutta tällä hetkellä aloitan opintoja Aallossa koronatilanteesta johtuen. Olen innokas oppimaan uutta kemianteollisuudesta ja sen yrityksistä, ja myös kertomaan siitä muille nuorille! Lempimolekyylini on hiili, sillä se taipuu moniin hienoihin käyttötarkoituksiin eri rakenteidensa avulla.  

 

Anni Hautala 

Hei! Olen Anni Hautala ja olen toiminut Nuori kemiassa jo vuodesta 2015. Lähdin tuolloin mukaan, sillä kemia kiinnosti minua todella paljon oppiaineena. Itse en tällä hetkellä opiskele kemiaa, vaan opiskelen Tampereen ammattikorkeakoulussa Musiikinteoriapedagogiksi ja erikoistun säveltämiseen. Nuori Kemiassa olen päässyt mm. järjestämään Chembio-messuja sekä päivittämään somea. Sain myös Nuori Kemian kautta kesätyöpaikan Kemianteollisuus ry:ltä joka oli itselleni erittäin opettavainen sekä silmiä avaava kokemus. Nuori kemia -paneelissa olen oppinut paljon ja saanut ainutlaatuisia kokemuksia. Lempimolekyylini on limoneeni, sillä se tuo tuoksun sitrushedelmiin. 

 

Antti Hernesniemi 

Moro, olen Antti 17-vuotias lukiolainen Lempäälästä. Opiskelen toisella lukion vuodella Tampereen klassillisessa lukiossa. Minua on aina kiinnostanut kemia, joten kiinnostuksen tapa on vain jäänytKuulin Nuori kemia –paneelista kouluni kautta ja päätin ilmoittautua mukaan luettuani vähän paneelista. Oma lempimolekyylini on kubaani. 

 

Onerva Aalto 

Hei! Olen Onerva Aalto ja opiskelen oikeustiedettä Itä-Suomen yliopistossa. Olen korviani myöten hurahtanut EU:n kemikaalilainsäädäntöön ja kiertotalouden oikeuskysymyksiin. Sain mahdollisuuden antaa kaikkeni maailman parhaassa kesätyöpaikassa (muuan kesäkatalyyttiys), minkä jatkumona tahdoin osallistua Nuori kemia-paneeliin. 

Lempimolekyylini on H 2 O, sillä vesi muistuttaa minua olennaisesta perustotuudesta: ei ole elämää ilman kemiaa.  Vesi on puhtautta, luovuutta, liikettä. Vesi uudistaa ja kuljettaa eteenpäin. Vesi tuo minulle mieleen sen, kuinka kemia on niin alku kuin edellytys tulevaisuudelle.   

 

Matias Schildt 

Moi, olen Matias Vantaalta. Opiskelen tällä hetkellä saksofonin soittoa Helsingin Pop ja Jazz –konservatoriolla. Kemiasta kiinnostuin suuremmin lukiossa, koska se selittää niin paljon asioiden olemuksesta ja siitä kaikesta mitä näemme ja teemme joka päiväLempimolekyylini on kapsaisiini, joka antaa tulisuutta ruokaan. 

Lisätietoja

Nuoren kemian toiminnasta Kemianteollisuudessa vastaa osaamisen ja vetovoiman asiantuntija Auli Piiparinen. Ota yhteyttä, jos haluat mukaan tai sinulle heräsi kysymyksiä aiheeseen liittyen: auli.piiparinen@kemianteollisuus.fi