Hyppää sisältöön

Niko Rumbin: BASFilla työn laatu ja turvallisuus asetetaan etusijalle

Morjesta!

Olen Niko ja työskentelen kolmatta kesää BASF Oy:n Riihimäen toimipisteellä. BASF on maailmanlaajuisesti katsottuna suurin kemianteollisuuden alan yritys. Yhtiö työllistää maailmalla yli 115 000 henkilöä ja Suomessa työntekijöitä on yli 100. Täällä Riihimäen toimipisteellä tuotetaan ja varastoidaan rakennusteollisuudessa käytettäviä lisäaineita ja apuaineita sekä lattiapinnotteita.

Tänä kesänä työtehtäviini kuuluu pääsääntöisesti lattiapinnotteiden sävytystä, betonin lisäaineiden valmistusta ja edellä mainittujen tuotteiden laadunvalvontaa. Näiden tehtävien lisäksi teen tarvittaessa myös tuotannonsuunnittelua ja varastotyöntekijän hommia. Lattiapinnotteiden sävytyksessä voidaan muodostaa yli kahtasataa eriväristä polyuretaani- ja epoksilattiapinnoitetta. Aluksi erilaisten värimahdollisuuksien määrä yllätti suuresti, mutta tyypillisen miehen vain perusvärit sisältävä värikartta laajeni nopeasti hahmottamaan myöskin perusvärien välissä olevia sävyjä.

Sävytyksien laadunvalvonnassa suoritetaan sekä aistinvarainen, että spektrofotometrilla suoritettu analyysi. Välillä on päässyt huomaamaan, ettei omiin silmiin luottaminen riitä, sillä spektrofotometri kykenee havaitsemaan pieniäkin poikkeamia verrattuna haluttuun värisävyyn. Betonin lisäaineiden laadunvalvonnassa tutkitaan muun muassa kuiva-ainepitoisuus, pH, ominaispaino ja taitekerroin. Näitä suureita mittaavien laitteiden käyttö on tullut tutuksi viimeistään opiskellessa ja täällä töissä näitä laitteita saa käyttää päivittäin.

BASF Oy:n Riihimäen toimipiste on hyvä paikka tehdä töitä. Työporukka on mahtava, meininki on rentoa ja työn laatu ja työturvallisuus asetetaan etusijalle. Koska täällä kiinnitetään suurta huomiota työturvallisuuteen ja työn laatuun, tuotantotöissä työpäivät eivät juuri koskaan ole liian kiireisiä. Täällä työskennellessäni olen oppinut paljon varaston toiminnasta ja nestemäisten aineiden tuotannosta. Myös opiskellessa opituista asioista on ollut hyötyä työelämässä ja vastaavasti myös töissä opituista asioista on ollut hyötyä opinnoissa.

Opiskelen kemistiksi Jyväskylän yliopistossa. Valmistuin luonnontieteiden kandidaatiksi alkuvuodesta ja syksyllä jatkan viidettä vuotta yliopistossa. Tykkäsin jo peruskoulussa matemaattisluonnontieteellisistä oppiaineista ja mielenkiinto eri aineiden toiminnasta vei opiskelemaan kemiaa.