Hyppää sisältöön

Muotiteollisuudelle uutta kuitua poistopuuvillasta

VTT:n kehittämällä selluloosan liuotusmenetelmällä voi olla mahdollista valmistaa käytöstä poistetuista puuvillatekstiileistä uutta kuitua tekstiiliteollisuudelle. Kuidutus alkaa lokakuussa, ja uusi mallisto on valmis vuoden 2016 lopussa.

Orgaanisen jätteen kaatopaikkakielto astuu voimaan vuonna 2016, ja kielto koskee myös vaatteita. Tekstiilien kiertotalous -hankkeessa (TEKI) mallinnetaan kiertotalouden suljetun kierron ekosysteemi. Tämä luo perustan uudelleenkäyttöön soveltumattoman tekstiilijätteen uudenlaiseen teolliseen hyödyntämiseen. 

Selluloosan kuidutus alkaa lokakuussa Valkeakoskella VTT:n pop-up-tehtaassa. Uudelleenkäyttöön kelpaamaton puuvilla liuotetaan ja käytetään uudelleen kuidun raaka-aineeksi. Ilman rikkihiiltä toimivalla menetelmällä arvioidaan säästettävän yli 70 % vesijalanjäljessä ja 40–50 % hiilijalanjäljessä, neitseellisen puuvillan käyttöön verrattuna.

Kauppaketju Seppälä suunnittelee ja valmistaa protomalliston ja tuottaa kaupallisen malliston asiakkaille loppuvuodeksi 2016. 

Lue VTT:n tiedote 22.9.2015. 

Lisätietoja

Lue, miten kemia mahdollistaa bio- ja kiertotalouden.