Hyppää sisältöön

Moderni kemian opetus on kokonaisvaltaista ja vastuullista

Kemian opettaja Marianne Juntusen kirjoittama käytännönläheinen opas auttaa suunnittelemaan kemian opetusta kestävän kehityksen näkökulmasta. Teemojen avulla opitaan myös yhteiskunnallista vaikuttamista ja pohditaan eettisiä kysymyksiä. Tieteellistä perustelua ja johtopäätösten tekoa harjoitellaan aidoilla tapauksilla. Uunituoreen oppaan voi ladata verkossa.

Marianne Juntunen väitteli filosofian tohtoriksi kesällä 2015 kemian opetuksen kehittämisestä. Kemijärven lukiossa matematiikan ja kemian tuntiopettajana työskentelevän Juntusen juuri ilmestynyt opas Kestävä kehitys kemian opetuksessa – pedagogiikkaa ja oppilaiden omia tutkimuksia jatkaa väitöskirjan aihetta käytännönläheisesti. 

Tulevaisuuteen luotaava, kestävän kehityksen mukainen kemian opetus etsii ratkaisuja maailman tilaan liittyviiin haasteisiin oppilaiden omien tutkimusten kautta. Innostus aiheisiin löytyy omakohtaisista tutkimuksista. Opas perehdyttää kokonaisvaltaiseen kemian opetukseen, jota ohjaa ympäristö- ja vastuullisuuskasvatus.  Opas pyrkii tukemaan opettajia tutkimuksellisten ja oppijakeskeisten kestävän kehityksen opetusmenetelmien käyttöönotossa. 

Kokonaisvaltaisessa kemian opetuksessa otetaan käsittelyyn haastava aihe, tutkitaan sen vaikutuksia ympäristöön ja yhteiskuntaan, tutustutaan toisistaan eriäviin kantoihin ja mielipiteisiin ja haastetaan oma osaaminen. Juntusen opas rohkaisee lähestymään haastaviakin teemoja ennakkoluulottomasti, kokeillen ja keskustellen. Opas sisältää myös käytännön kemian harjoituksia esimerkiksi hiilijalanjäljen mittaamisesta, kiertotaloudesta ja tuotteiden elinkaaresta. 

Opas on rahoitettu Ympäristöministeriön ja Keski-Suomen ELY-keskuksen ympäristökasvatuksen hankeavustuksella, joka myönnettiin Suomen luonnonsuojeluliiton Lapin piiri ry:lle. 

Marianne Juntusen oppaan Kestävä kehitys kemian opetuksessa – pedagogiikkaa ja oppilaiden omia tutkimuksia (pdfvoi ladata maksutta Suomen luonnonsuojeluliiton kotisivulla. Painetun oppaan voi myös noutaa maksutta 29.-30.1.2016 Helsingin Messukeskuksen EDUCA 2016 -messuilta kansalaistorilta, Suomen Luonnonsuojeluliiton ja Luonto-Liiton yhteiseltä ständiltä.