Hyppää sisältöön

Misme Yrjölä: Kertomuksia kemiasta -ja kauneudesta

Kemianteollisuus ei kenties herätä kuulijassa mielikuvaa mediaseksikkäästä, trendien huipulla paistattelevasta ja luovan innovatiivisesta alasta. Mutta mitä jos kertoisin sinulle, että työhöni kemianteollisuuden alalla kuuluu muun muassa lehdistötilaisuuksien järjestämistä, Suomen suosituimpien bloggaajien tapaamista ja tulevan sesongin meikkitrendeistä tiedottamista? Tätä ja paljon muuta tapahtuu kotimaisen kosmetiikan edelläkävijäyrityksen konttorilla.

Lumene Oy on suomalainen ihonhoito- ja kosmetiikkayhtiö ja alansa pitkäaikainen markkinajohtaja. Joulukuussa 2013 minut valittiin Lumenen tiedottajan äitiysloman sijaiseksi, osaksi pientä mutta sitäkin tehokkaampaa kolmen hengen PR- ja viestintätiimiä. Koulutukseltani olen ekonomi ja opintoni painottuivat erityisesti markkinointiin, yritysviestintään ja tietojärjestelmiin. Lisäksi olen tehnyt jo aiemmin pari vuotta töitä toisen kansainvälisen ihonhoitobrändin viestinnän suunnittelun parissa, joten ala erityispiirteineen ja Suomen mediakenttä olivat minulle entuudestaan tuttuja.  

Kotimaan tiedottajana vastaan Lumenen Suomen mediaviestinnästä ja toimittaja- ja bloggaajasuhteista. Lisäksi kontolleni kuuluvat sisäisen viestinnän asiat, kuten henkilöstön tuotelanseeraustilaisuuksien järjestäminen ja medianäkyvyydestä tiedottaminen organisaation sisällä. Teen tiivistä yhteistyötä muun muassa markkinointi- ja portfoliotiimin kanssa ja osallistun esimerkiksi markkinointikonseptien ideointiin, erilaisiin digitaalisen markkinoinnin projekteihin, tapahtumien koordinointiin ja jatkuvaan sisällöntuotantoon. Tarvittaessa avustan myös Lumenen muiden päämarkkina-alueiden – Ruotsin, Venäjän ja Yhdysvaltojen – globaalissa viestinnässä.

Vaikka kemianteollisuuden alalla työskentelenkin, kemia ei ole kovin suuressa roolissa päivittäisessä työssäni. Toki toimittajien kysymyksiin vastatessa minun on oltava perillä tuotteiden raaka-aineista ja vaikutusmekanismeista, ja esimerkiksi EU:n kosmetiikkalainsäädäntö on tullut tutuksi. Kaikkein yksityiskohtaisimmissa kosmetiikan kemiaan liittyvissä kysymyksissä tukenani on maan asiantuntevin laboratorio- ja tuotekehitystiimi.

Parasta työssäni on sen vaihtelevuus, nopeatempoisuus ja monipuolisuus. Seuraan lähietäisyydeltä kotimaisen kemiantuotteen koko elinkaarta aina kuluttajatarpeiden kartoittamisesta tuotekehitykseen, tuotantoprosessiin ja jakeluun asti. Pääsen myös seuraamaan aitiopaikalta kemianteollisuuden alan kiihtyvää kehittymistä ja kansainvälistymistä. Suomesta löytyy ainutlaatuista kemian alan osaamista, jota viedään yhä suuremmissa määrin myös maailmalle. Ala ei siis suinkaan ole tylsä tai vanhanaikainen – vaan ihan päinvastoin.

Misme Yrjölä

Kirjoittaja valmistui Turun kauppakorkeakoulusta kauppatieteiden maisteriksi vuonna 2013 ja aloitti tammikuussa 2014 työt Lumene Oy:n tiedottajana.