Hyppää sisältöön

Jyväskylän yliopisto: Mikrobit hajottavat mikromuoveja ja tuottavat niistä rasvahappoja

Jyväskylän yliopiston tutkimus antaa yllättävää tietoa: luonnon mikrobit paitsi hajottavat mikromuoveja, myös tuottavat niistä hyödyllisiä omega-rasvahappoja.

Jyväskylän yliopiston juuri julkaistussa tutkimuksessa selvitettiin, mitä mikromuoveilla tapahtuu vesistöissä. Noin vuoden kestänyt tutkimus on nyt valmis, ja tulokset saattavat yllättää. Luonnon mikrobien todettiin sekä hajottavan mikromuoveja, myös tuottavan niistä hyödyllisiä omega-rasvahappoja. 

Jyväskylän yliopiston mikromuoveja ja mikrobeja tutki yliopistonlehtori Sami Taipale työryhmineen. Tutkimusaineistoksi haettiin vettä Evon metsäalueen tummista humusjärvistä ja vertailun vuoksi  alueen kirkkaista vesistä. Yleisintä muovilaatua polyeteeniä rikastettiin hiili-isotoopilla, jonka kulkua tutkijat pystyivät kokeellisesti seuraamaan. 

Tutkimus osoitti myös, että mikrobit  hajottivat mikromuovia, mutta myös poistivat muovista liukenevia haitallisia aineita.

Seuraavaksi aiotaan tutkia myös muita muoveja, kuten biohajoavia muoveja. Samoin tutkimusta laajennetaan järvivedestä meriin – tutkimus tehdään Itämeren mikromuoveista. 

Lue lisää Ylen jutussa.