Hyppää sisältöön

Medix Biochemica Oy: Pikatestit nopeuttavat hoitoon ohjaamista

Medix Biochemican pikatestien avulla terveysalan ammattilaiset voivat tehdä nopeasti tarkkoja diagnooseja. Aikaa säästyy, kun näytteitä ei tarvitse lähettää keskuslaboratorioon.

Bioteknologiayritys Medix Biochemica valmistaa vasta-aineita ja antigeenejä, joita diagnostiikka-alan yritykset tarvitsevat diagnostisiin testeihin sairaaloiden, terveyskeskusten ja lääkäriasemien käyttöön.

Suomalaisyritys kuuluu alansa johtaviin toimijoihin maailmassa. Sen tuotetarjonnassa on yli 150 vasta-ainetta.

”Kohderyhmäalueita ovat muun muassa hedelmällisyys, syövät, kilpirauhasen ongelmat, sydän- ja verisuonitaudit sekä diabetes ja muut aineenvaihduntaan liittyvät sairaudet”, Medix Biochemican tuotekehityspäällikkö Juuso Juhila luettelee.

Espoossa ja Joensuussa toimiva yritys myös valmistaa itse pikatestejä, jotka liittyvät ennen muuta odottavien äitien ja syntyvien lasten diagnostiikkaan.

”Meillä on muun muassa maailman ensimmäinen ja luotettavin pikatesti, jolla voidaan todeta lapsiveden ennenaikainen meno. Näin esimerkiksi terveysasemalla voidaan tehdä nopeasti päätös, lähetäänkö potilas synnytyssairaalaan.”

Yritys tuottaa pikatestejä on myös haimatulehduksen, yleistulehduksen, paksusuolen syövän, influenssan ja tiettyjen infektiotautien diagnosointiin.

”Pikatesti nopeuttaa päätöstä hoitoon ohjaamisesta, kun alustavan tuloksen saa ilman, että potilasnäytteitä tarvitsee lähettää laboratorioon.”

Medix Biochemica käyttää merkittävän osan liikevaihdostaan tuotekehitykseen. Uusin tuote on pikatestien lukulaite.

”Perinteinen pikatesti antaa vain kaksi vastausta: kyllä tai ei. Lukulaitteesta voidaan saada myös numeerisia arvoja eli päästään lähelle laboratorioiden testejä.”

Juhila uskoo, että diagnostisten testien kehittyminen mahdollistaa tulevaisuudessa myös kotitestaukset. Lääkärikäyntejä voidaan vähentää huomattavasti, kun esimerkiksi influenssa- tai norovirustestin voi tehdä jo kotona.

Lisätietoja

Medix Biochemica Oy