Hyppää sisältöön

Maija Pohjakallio: Mäntyöljyjalosteet ja uusiutuvat polttoaineet ovat molemmat kemian kasvualoja

Ajatus mäntyöljystä jätteenä on ristiriidassa EU:n kemikaalilainsäädännön kanssa, jossa mäntyöljy on rekisteröity tuotteeksi (REACH-rekisteröinti). Mäntyöljy on puun uuteaineiden seos, jota on jo vuosikymmeniä tislattu ja jatkojalostettu käytettäväksi muun muassa autonrenkaissa ja liimoissa.

Uusia käyttökohteita kehitetään jatkuvasti.  Näistä esimerkkejä ovat kolesterolia alentavat Benecol- tuotteet, siipikarjan rehu sekä kierrätysasfaltin valmistus. Mäntyöljystä jalostetut tuotteet korvaavat usein fossiilisesta öljystä valmistettuja tuotteita.

Maailman suurin uusiutuvan dieselin valmistaja on suomalainen Neste. Sen raaka-aineista noin 60 % on erilaisia eläin- ja kasvirasvajätteitä. Aktiivisen tutkimuksen kohteena on levistä saatavan öljyn hyödyntäminen raaka-ainepohjassa. Toinen tärkeä uusiutuvien polttoaineiden valmistaja on St1 Biofuels, joka jalostaa leipomoiden, yhdyskuntien ja elintarviketeollisuuden biopohjaisesta jätteestä bioetanolia liikennepolttoaineeksi. Jalostuksen myötä jätevirroille saadaan lisää arvoa, verrattuna suoraan polttamiseen tai kompostointiin.

Biopohjaisien aineiden ja tuotteiden käyttö ja kysyntä kasvaa, ja kilpailu raaka-aineista lisääntyy. Perusperiaatteena tulisi olla, että raaka-ainemarkkinoiden annetaan kehittyä vapaasti. Näin toimien raaka-aineet ohjautuvat kestävästi kilpailukykyisimpiin käyttökohteisiin ja uusille teknologioille jätetään ovi auki.

Maija Pohjakallio

Kemianteollisuus ry:n asiamies vastuualueenaan biotalous, cleantech ja ympäristökysymykset. Maijan toimenkuvaan kuuluvat myös kierrätykseen, kestävyyskriteereihin ja innovaatioihin liittyvät asiat.