Hyppää sisältöön

Magnus Ehrnroothin säätiön kemian palkinto professori Mikko Ritalalle

Matemaattisten alojen tutkimusta edistävän Magnus Ehrnroothin säätiön kemian palkinnon 2020 saa professori Mikko Ritala. Hän johtaa Helsingin yliopistossa atomikerroskasvatuksen tutkimusryhmää.

Mikko Ritala on maamme siteeratuimpia kemistejä. Hän on toiminut epäorgaanisen materiaalikemian professorina Helsingin yliopistossa vuodesta 2003 lähtien. 

Helsingin yliopiston uutisessa kerrotaan Ritalan kolmikymmentävuotisesta tieteellisestä urasta. Mikko Ritala aloitti kemian opiskelut Turun yliopistossa, josta hän valmistui maisteriksi vuonna 1991. Väitöskirjatutkimuksessaan vuonna 1992 Ritala valmisti titaanidioksidikalvoja. Ritalan tieteellinen ura on keskittynyt atomikerroskasvatuksen kehittämiseen Helsingin yliopistossa. 

Atomikerrostutkimus (ALD) on sekä perustutkimusta että suoraan teollisuuden tarpeisiin ja haasteisiin vastaavaa tutkimusta. Kun hyvää ja käyttökelpoista kalvoa syntyy, tutkimuksessa, prosessi otetaan usein suoraan yritysten tuotekehitykseen. 

Suomen Akatemian huippuyksiköksi 2012-17 kehittynyt ALD-laboratorio on syntynyt professorien Mikko Ritalan ja Markku Leskelän yhteistyönä. Laboratoriossa työskentelee parikymmentä tutkijaa, mukana myös kansainvälisiä jatko-opiskelijoita. 

Alkuvuodesta Mikko Ritalalle myönnettiin  ALD 2020 Innovator award “For Original Work and Leadership in ALD”. Se on atomikerroskasvatuksen kansainvälisen tutkijayhteisön antama arvostettu tunnustus.

Lue lisää Helsingin yliopiston tiedotteessa.