Hyppää sisältöön

Luonnontieteitä opiskellaan intohimosta ja hyvien työmahdollisuuksien vuoksi

Kevään 2015 valtakunnallisessa yhteishaussa olivat ensimmäistä kertaa mukana kaikki yliopistot ja ammattikorkeakoulut. Vaikka hakijamäärät luonnontieteitä opiskelemaan laskivat monissa yliopistoissa, on motivaatio opiskeluun nousussa.

Oma kiinnostus opiskelualaa kohtaan on nuorten tärkein kriteeri koulutusalan valinnassa. Studentum.fi-koulutussivuston keväällä 2015 toteuttaman kyselytutkimuksen perusteella 83 % nuorista hakeutuu koulutukseen oman kiinnostuksensa pohjalta.

Kevään 2015 yhteishaku oli sikäli poikkeuksellinen, että hakijoiden piti jo hakiessaan päättää, mikä on mieluisin opiskelupaikka. Kukin hakija saattoi saada vain yhden opiskelupaikan. Oma kiinnostus alaan painoi siis paljon. 

Studentum.fi:n tekemän tutkimuksen mukaan nuorten valinnoissa painavat paljon alan kiinnostavuuden lisäksi sen tarjoamat työllistymisnäkymät. Luonnontieteet avaavat mahdollisuuksia moniin tehtäviin eri aloilla. 

Hakijamäärät yliopistojen matemaattis-luonnontieteellisiin aineisiin laskivat valtaosin kaikissa yliopistoisssa 20-30 prosenttia. Poikkeus säännöstä oli Oulun yliopisto, jossa biokemian koulutusohjelmaan haki yli 20 % enemmän kuin vuonna  2014. Oulun yliopiston biokemian laitos käy ahkerasti kouluissa kertomassa opiskelumahdollisuuksista, mikä näkyy myös hakijamäärissä. 

Lue Luma.fi:n (Maija Pollari) juttu 1.9.2015: Intohimo ja kiinnostus tuovat nuoria LUMA-aloille . Jutun lopussa vielä tietoja, miten syksyn yhteishaussa (8.-22.9.2015) voi hakea esimerkiksi kemian ja fysiikan aineenopettajakoulutukseen. 

Lisätietoja

Luonnontieteiden, matematiikan, tietotekniikan ja teknologian opetuksen kansallinen verkkoportaali Luma.fi