Hyppää sisältöön

Lilli Puntti, Kiilto: EtäTET – Mikä jännittävä oppimiskokemus!

Alkuvuodesta kemianteollisuuden vetovoimatyöryhmässä mietittiin, millä keinoilla onnistuttaisiin tavoittamaan nuoria potentiaalisia tulevaisuuden kemianalanosaajia. Totesimme, että TET (työelämään tutustumisjakso) on loistava paikka esitellä erilaisia työpaikkoja, -tehtäviä ja toimialoja.

Haasteeksi TETin toteuttamisessa kemianteollisuuden yrityksissä nousi turvallisuuden varmistaminen. Työpaikoilla olevien vaarallisten kemikaalien ja laitteiden takia alaikäisiä opiskelijoita ei voida ottaa mukaan kemiaan liittyviin tehtäviin, vaan tarjolla olevat työtehtävät ovat usein siivous- ja järjestelytehtäviä, jotka puolestaan eivät anna oikeaa kuvaa työstä kemian parissa. Näin päädyttiin kokeilemaan TETiä etänä.

EtäTET-viikkoon osallistui yhteensä viisi eri toimialaa. Kemianteollisuuden päiväksi osui keskiviikko. Mukaan lähti Yaran Siilinjärven tehdas ja Kiilto, ja teemaksi päätettiin Maailmaa pelastavia töitä. Suunnittelu Yaran Antti Pasasen, Kemianteollisuuden Auli Piiparisen ja minun kesken lähti käyntiin.

Välillä huokailimme suunnittelupalavereissa, että tulikohan haukattua liian iso pala kakkua, ja kuinka tekniikka kestää ja toimii, kun osallistujamäärä kohosi yli 3500 opiskelijan. Onneksi TAT:in avustuksella ja Stremian osaamisella päivä saatiin onnistuneesti maaliin.

Jos EtäTETin tavoitteena oli, että nuoret oppisivat kemianteollisuudesta ja ympäristöasioista, niin voin varmasti sanoa, että ainakin minä opin huikeasti uusia asioita. Erityisesti mieleen jäi, kuinka esiinnytään teini-ikäisille, mistä vinkkelistä he tätä maailmaa katselevat, ja kuinka toteutetaan mukaansatempaavia tehtäviä ja videoita.

Aikaisemmin en ollut edes esiintynyt videolla julkisesti. Nyt ensin tehtiin TikTok-tyylinen video promoamaan tapahtumaa ja kemian päivää, ja sitten jouduin vielä vetämään virtuaalisen labrakierroksen. Onneksi sain apua labralaisilta ihan niinkin yksinkertaisiin asioihin, kuten miten päin puhelinta kannattaa pidellä ja kuinka videon saa ladattua koneelle.

Sitten se marraskuinen päivä koitti, ja me Aulin kanssa lähdimme aikaisin aamulla Pirkanmaalta liikkeelle junalla. Perille päästyämme meidät otettiin Stremialla lämpimästi vastaan. Tutustuimme studioon ja kävimme läpi päivän käsikirjoituksen. Toisia jännitti enemmän kuin toisia, ja henkinen tuki oli sitä tärkeämpää mitä lähemmäs H-hetki tuli. Päivä soljui läpi lähes odotetusti paria diojen kanssa sekoilua lukuunottamatta, mutta kaiken kaikkiaan kaikki meni hyvin, jopa loistavasti.

Annoimme päivän aikana oppilaille tehtäväksi suunnitella ”vihreä liima”, jossa täytyi olla vähintään kaksi vihreää aspektia, esimerkiksi raaka-aineet, pakkaus, valmistus tai energia. Ehdimme jo nähdä muutaman koulun tehtävien vastauksia ja esityksiä. Niissä oli useita hienoja oivalluksia esimerkiksi liiman valmistuksen sijoittamisesta lähelle raaka-ainelähteitä, pakkausten visuaalisia ratkaisuja ja vihreän energian tuottamista harvaan asutuilla alueilla paikallisesti.

Oppilaiden tsättikysymykset olivat välillä kiperiäkin, mutta eniten minua ihastutti erään oppilaan kysymys lannoitteiden kallistumisesta viimeisen vuoden aikana. Siihen minunkin oli helppo vastata, kun Antti oli pitämässä omaa esitystään, että nyt on kaikkialla maailmassa raaka-aineiden saatavuusongelmia, jotka ovat johtaneet ennennäkemättömiin hinnankorotuksiin, ei vain lannoitteissa, vaan kaikilla teollisuudenaloilla. Toinen kysymys, joka myös kirvoitti keskustelua takahuoneessa, oli ”Voiko kemian ratkaisuilla ratkaista ylikansoittumista?”. Ja kyllähän sitä voi: kemianteollisuuteen kuuluu useita lääketehtaita, jotka valmistavat hormonikierukoita ja muita hormonivalmisteita ehkäisyyn.

Vaikka päivän jälkeen takki oli kyllä tyhjä, reppu oli täynnä uusia kokemuksia. Kaiken kaikkiaan tämä oli mukava kokemus, ja innolla odotamme näkevämme vielä loput osallistujilta saadut palautteet ja oppilaiden päivän aikana suoritetut tehtävät.

Lilli Puntti, Head of Product Safety and Sustainability, Kiilto

(Kuvassa Yara Siilinjärven Antti Pasanen, Kemianteollisuus ry:n Auli Piiparinen ja Kiillon Lilli Puntti. Valokuva: Sonja Ulma)

Lue myös blogit:

Antti Pasanen, Yara Siilinjärvi: Päiväni opettajana kemianteollisuuden etäTETissä 24.11.2021

Auli Piiparinen, Kemianteollisuus ry: EtäTET kokosi yli 3000 nuorta tutustumaan työelämään – mitä nuoret meiltä kysyivät?