Hyppää sisältöön

Liisa Yrjämä-Huikuri, Kraton / Arizona Chemical: Ketään ei kiusata

EHS Specialist Liisa Yrjämä-Huikuri on aktiivisesti mukana AC Oulun ja Arizona Chemicalin kouluissa toteutettavassa Älä kiusaa-kampanjassa. Tarpeellinen kampanja on osoittautunut menestykseksi. Jokaisella on oma vastuunsa siitä, että koulussa tai työpaikalla ketään ei kiusata

AC Oulun ja Arizona Chemicalin Älä kiusaa –kampanjan kouluvierailut pyörähtivät käyntiin maaliskuussa 2017. Tarkoitus on kiertää kaikki Oulun alueen 60 koulua. EHS Specialist Liisa Yrjämä-Huikuri on ollut mukana viidessä tilaisuudessa, ja kokemukset ovat hyvät.

– Kannustamme mahdollisimman monia työpaikkamme henkilöitä osallistumaan kouluvierailuihin. Itse pyrin osallistumaan kouluvierailuihin aina kun se aikatauluihini sopii.  Vastaanotto kouluilla on ollut hyvin positiivinen.

– Tietoiskut ovat tiiviitä paketteja: lyhyt video, puheenvuorot AC Oululta ja Kratonilta, Älä kiusaa –kampanjan nimmarikorttien jako. Koululaiset esittävät reippaasti omia kysymyksiä ja kertovat kokemuksistaan. Lopuksi on aina esitetty yhteinen kysymys: ketkä lupaavat olla mukana niin, ettei ketään kiusata? Lähes kaikkien käsi on noussut!

Liisa näkee kouluvierailut hyvänä ja tehokkaana tapana vaikuttaa positiivisesti.

– Ne ovat mukavaa vaihtelua normaaliin työpäivään, sieltä saa hyvää mieltä ja positiivista energiaa. Toivon, että käynneistä jää ainakin pieni muistijälki oppilaille niin, että he uskaltaisivat toimia, jos kiusaamista havaitsevat. Kuten kouluissakin olen kertonut, työpaikalla pätevät kiusaamisen osalta samat säännöt kuin koulussakin. Kiusaamisen muodot voivat toki olla hyvinkin erilaisia. Jokaisella on vastuu ja velvollisuus toimia omalta osaltaan niin, että kukaan ei joudu kiusatuksi työpäivän aikana. Epäkohtiin on uskallettava puuttua ja niistä on voitava keskustella.

Kaikki eivät voi olla parhaita kavereita, mutta toimeen on tultava

– Jokainen kokee asiat omalla tavallaan. On tärkeää luoda ilmapiiri, jossa hankalistakin asioista pystytään puhumaan avoimesti ja jokaisen mielipidettä kuunnellaan ilman ennakkoasenteita. Kaikkien kanssa ei tarvitse olla paras kaveri, mutta kaikkien kanssa on tultava toimeen – ja kohdeltava muita niin kuin toivoisi itseään kohdeltavan.

Liisa kehuu työnantajaansa Kratonia / Arizona Chemicalia vastuullisuuden laaja-alaisuudesta ja konkretiasta.

Työnantaja on viime aikoina todella hienosti kannustanut ja huomioinut myös vapaa-ajan turvallisuuden ja sitä kautta kokonaisvaltaisen huolehtimisen työntekijöistä. Olemme saaneet mm. heijastinliivit, pyöräilykypärät ja valot sekä nastakengät myös vapaa-ajalla käytettäväksi.

– Vastuullisuus on yksi yrityksemme arvoista.  Vastuulliset valinnat jokapäiväisessä työssäni, joka liittyy turvallisuus- ja ympäristöasioihin, ovat suurimmaksi osaksi tiedostamattomia tai automaattisia toimintamalleja. Toimin yhdessä sovittujen ohjeiden ja sääntöjen mukaan, ja ilmoitan ja puutun välittömästi, jos havaitsen epäkohtia.  Pyrin toimimaan siten, että meillä kaikilla olisi aina se hyvä, positiivinen kokemus työpäivästä.

– On hienoa olla mukana Älä kiusaa -kampanjassa. Olen ylpeä, että työnantajani osallistuu siihen ja haluan ehdottomasti olla itsekin mukana. Haluan viedä tärkeitä viestejä eteenpäin työssäni ja myös vapaa-ajallani, esimerkiksi toimiessani pikkutyttöjen jalkapallojoukkueen taustavoimissa. Toimin töissä ja vapaa-ajalla samojen, oikeiksi kokemieni periaatteiden mukaan. Haluan toimillani edesauttaa sitä, että jokainen pääsee terveenä työpäivän jälkeen kotiin. Pyrin myös vapaa-ajallani ennakoimaan ja toimimaan niin, ettei kenellekään satu mitään.