Hyppää sisältöön

Lauri Rannaste: Laboranttina kaivoslaboratoriossa

Kemia on ollut hyvin lähellä sydäntäni ja siksi hakeuduin opiskelemaan kemiaa Itä-Suomen yliopistoon Joensuuhun. Ensimmäisen lukuvuoden kesä meni yliopiston tutkimusprojektissa ja toisen lukuvuoden kesä meni kesäopinnoissa, mutta kolmantena lukuvuotena halusin etsiä kesätöitä ulkopuoliselta toimitsijalta. Hain ensisijaisesti oman alan kesätöitä, mutta samalla olin valmis työskentelemään muilla aloilla.

Löysin netistä ilmoituksen, jonka mukaan Yara Suomi Oy etsii kesätyöntekijöitä kaivoksen laboratorioon Siilinjärvelle. Yara Suomi Oy on Yara International ASA:n tytäryhtiö, joka tuottaa pääasiassa lannoitteita maa- ja metsätalouden tarpeisiin. Lähetin kesätyöhakemuksen kyseiseen yhtiöön ja sain myöhemmin kutsun Yara Suomi Oy:n työhaastatteluun Siilinjärvelle. Haastattelu jännitti etukäteen paljonkin ja itse haastattelutilanne vielä enemmän! Onneksi se sujui hyvin, koska haastattelun jälkeen minuun otettiin yhteyttä ja kerrottiin valinnan osuneen minuun. Olin todella innoissani päätöksestä ja odotin jännityksellä kesätöiden alkamista.

Ensimmäisenä kesänä työtehtäviini kuului kairasydännäytteiden analysointia ICP- ja LECO-analysaattoreilla sekä monipuolista kaivoksen näytteiden näytekäsittelyä. Ehdin myös vaihtaa yliopistoa sillä välin, mutta opiskelut kemian parissa jatkuivat – toki hieman erilaisella kemian osa-alueella kuin aiemmin. Tällä hetkellä opiskelen Oulun yliopistossa. Ensimmäinen kesä sujui kaiken kaikkiaan todella hyvin ja minulta kysyttiin halukkuutta tulla seuraavana kesänä töihin. Sanoin olevani halukas siihen ja nyt olen toista kesää Yara Suomi Oy:n palveluksessa. Työtehtävät ovat samat, mutta olen saanut enemmän vastuualueita ja tietenkin enemmän palkkaa.

Työ on ollut hyvin monipuolista, koska saan analysoida erilaisia näytteitä ja hoitaa erilaisia työtehtäviä. Vaihtelua työhön myös tuo päivä- ja iltavuorot sekä vaihtuvat työtehtävät. Töissä on ollut kiirettä alusta lähtien, mutta onneksi työkaverit ovat avuliaita ja mukavia. Samaa voin sanoa esimiehistäni. Hyvällä työporukalla työt sujuvat ja tuntuvat mieluisilta. Analyysien tekeminen on ollut helppoa ja sujuvampaa edellisvuoden kokemuksen ansiosta. Olen oppinut analysoimaan erilaisia kivinäytteitä ja aikatauluttamaan omaa työskentelyä sekä olemaan joustava työtehtävien suhteen. Olen myös oppinut paljon kaivoksen toiminnasta ja sen työntekijöistä. Kaiken kaikkiaan kesätyö Yaralla on ollut hieno kokemus.

Lisätietoja

Kesä kemiassa-blogissa nuoret kertovat kesätyökokemuksistaan kemianteollisuudessa.

Lauri Rannaste

Kirjoittaja opiskelee Oulun yliopistossa