Hyppää sisältöön

Lassila & Tikanoja: kierrätysinnovaatio antaa glykolille uuden elämän

Lassila & Tikanojan kierrätysinnovaatio antaa glykolille uuden elämän

Kun ajoneuvon jäähdytysnesteet vaihdetaan korjaamolla, syntyy glykolijätettä, joka vuosikymmenten ajan on päätynyt joko polttoon tai vaarallisen jätteen käsittelyyn. Ei päädy enää, kiitos Lassila & Tikanojan kierrätysinnovaation, joka antaa glykolille uuden elämän.

Jarru- ja jäähdytinnestejätteet voidaan kierrättää uudeksi tuotteeksi jo noin 90-prosenttisesti.  Kierrätykseen soveltuvat myös esimerkiksi kiinteistöjen ilmastoinnissa ja lämmönvaihtimissa käytetty glykolipitoinen neste.

Kierrätys tapahtuu siten, että glykolijäte kerätään esimerkiksi autokorjaamoilta ja teollisuuslaitoksilta, ja se voidaan tuoda L&T:n Lahden käsittelylaitokselle kanistereissa, tynnyreissä, IBC-konteissa ja säiliöautoilla. Jäte-erät tutkitaan ja analysoidaan, minkä jälkeen niistä poistetaan vaaralliset aineet vaiheittain: ensin mekaanisesti, sitten kemiallisesti.

Useissa suodatus- ja erotusvaihteissa glykolijätteestä poistuu epäpuhtauksia, kuten hiekkaa, öljyä tai polttoainejäämiä. Lopputuloksena syntyy glykolin ja veden seos, jonka pitoisuutta voidaan säätää.

Yksi L&T:n ylpeydenaihe on oma tuotekehitys, jonka avulla syntyi esimerkiksi tuote nimeltä Arcticmix. Täysin kierrätetystä glykolista valmistettu tuote soveltuu raaka-aineeksi esimerkiksi merkintävärejä valmistavalle teollisuudelle.

Kierrätetty tuote on L&T:n liiketoimintapäällikön Mikko Paasikiven mukaan paitsi ympäristöteko, myös erittäin tasalaatuinen tuote.

Glykolijäte kerätään esimerkiksi autokorjaamoilta ja teollisuuslaitoksilta, ja se voidaan tuoda L&T:n Lahden käsittelylaitokselle kanistereissa, tynnyreissä, IBC-konteissa ja säiliöautoilla.

Pitkäjänteisen kehitystyön tulos

Glykolin kierrätyksessä käytettävää teknologiaa on kehitetty pitkäjänteisesti pari vuosikymmentä. Nykyisellä metodilla tuotetta on tehty vuodesta 2021 lähtien.

– Olemme merkittävä jätehuollon toimija Suomessa, ja strategiamme mukaista on pyrkiä löytämään kierrätysratkaisuja, jotka mahdollistavat uudelleenkäytön – sen sijaan että jätettä tuhotaan ja poltetaan. 

Glykolin kierrättämisessä yhtiö saavutti varsinaisen läpimurron saatuaan ELY-keskukselta EoW-päätöksen (End of Waste). Päätös mahdollistaa sen, että aiemmin jätteeksi luokiteltua materiaalia voidaan pitää virallisesti tuotteena, mikä puolestaan mahdollistaa sen käytön kemianteollisuuden raaka-aineena. Päätös oli edellytys sille, että L&T voi aidosti toimia materiaalien toimittajana.

Ei mikään helppo tie tuotteeksi

Mikko Paasikiven mukaan tuotteistaminen on ollut kaikkea muuta kuin helppo prosessi.

– On tullut mieleen, että näin raskas, EU-tasolla määritelty, AVIn luvittama prosessi voi hidastaa tai jarruttaa uusien innovaatioiden kehittämistä. Se ei todellakaan ole helppo tie. Meidän kokoisella yhtiöllä on mahdollisuus laittaa resursseja tällaiseen, mutta pienemmillä toimijoilla on aivan eri tilanne. Eihän aina ole edes takuuta, että lopulta saadaan aikaan tuotetta, sillä viranomainen voi johonkin perustuen myös hylätä hakemuksen.

– Toki on tärkeää, että asiat menevät oikein, mutta yrityksen vinkkelistä tuntuu oudolta, miten raskas tällainen prosessi on.

Tällä hetkellä noin 90 prosenttia L&T:n keräämästä glykolijätteestä pystytään hyödyntämään.

Korvaa neitseellistä raaka-ainetta

Paasikiven mukaan kierrätetyllä glykolilla pystytään jo suurelta osin korvaamaan neitseellistä glykolia teollisuudessa.

Kierrätysglykolin käyttö tuotannossa on kannattavaa, sillä sen markkinahinta on huomattavasti edullisempi kuin neitseellisen glykolin. Kustannushyötyä saa myös esimerkiksi autokorjaamo, jonka ei enää tarvitse maksaa jätteen poltosta.

Kierrätetyn glykolin hyödyntämismahdollisuudet kasvavat koko ajan, sillä jalostusprosessia kehitetään edelleen.

– Niin pitkällä ei vielä olla, että sitä voitaisiin käyttää uudelleen autojen jäähdytysjärjestelmissä. Autoissa on tietyt edellytykset glykolin laadulle, ja ongelmana on, että jätteenkeräyksen yhteydessä eri glykolilaadut sekoittuvat. En silti epäile, etteikö sekin ole vielä joskus mahdollista.

Tällä hetkellä noin 90 prosenttia L&T:n keräämästä glykolijätteestä pystytään hyödyntämään. Osuus kasvaa, kun kierrätyksen piiriin saadaan myös huonolaatuisempia jäte-eriä ja kun jalostusmenetelmät kehittyvät.

Tuotteistamispotentiaalia yhtiössä nähdään paljon.

Vahva ympäristövaikutus

Glykolin kierrätyksellä on iso merkitys ympäristölle. Sillä estetään sekä aineiden päätyminen maaperään ja vesistöihin että vähennetään neitseellisten raaka-aineiden tarvetta ja pienennetään hiilijalanjälkeä.

– Olemme iso toimija Suomessa ja entistä enemmän myös Ruotsissa, ja kun ei puhuta mistään ämpärillisestä, vaan kymmenistä tuhansista tonneista jätettä, jolle on keksitty hyödyntämisratkaisu, sillä on iso merkitys. Kyllä tässä on kyse ihan maailmanparannustyöstä, Paasikivi toteaa.

Näin glykolin kierrätys toimii

1.       Kerääminen: Glykolipitoinen neste kerätään korjaamoilta, huoltoasemilta ja teollisuudesta

2.       Kuljetus: Jäte kuljetetaan L&T:n käsittelylaitokselle Lahteen.

3.       Esikäsittely: Neste analysoidaan ja epäpuhtaudet erotellaan.

4.       Puhdistus: Glykoli ja vesi erotetaan ja käsitellään puhtaaksi.

5.       Tuote: Kierrätyksen tuloksena syntyy tuote, kuten Arcticmix.

6.       Käyttö: Tuotetta käytetään muun muassa kemianteollisuuden valmistusprosesseissa ja rakennusmateriaalien lisäaineena.