Hyppää sisältöön

L&T kehitti Meiran kanssa kiertotalouden malliesimerkin

Lassila & Tikanoja kehitti yhdessä kahvipaahtimo Meiran kanssa todellisen kiertotalousesimerkin, jossa hyödynnetään kaikki eikä mitään heitetä hukkaan.

Meiralta tuottaa vuodessa lähes 13 miljoonaa kiloa kahvia. Kahvijäte on rikkonaisia papuja, kahvipölyä ja paahdossa irtoavaa pavun kuorta. Kaikkiaan kahvijätettä syntyy Meiralla noin 160 tonnia vuodessa. Tämä koettiin Meiralla ongelmalliseksi, koska kahvijäte jouduttiin polttamaan. 

Meira alkoi ideoita yhdessä Lassila & Tikanojan kanssa, miten erilaisia jätevirtoja voisi hyödyntää ja näin vähentää jätteen määrää. Kahvijätettä päädyttiin hyödyntämään biokaasun tuotannossa. 

– Anaerobiseksi hajottamiseksi kutsutussa prosessissa kahvijätteestä syntyy biokaasun ohella ravinnejäännöstä, jota voidaan hyödyntää esimerkiksi peltolannoitteena, sanoo tiedotteessa L&T:n energiatehokkuusasiantuntija Oskari Raitanen.

Kahvijätteen jalostus biokaasuksi tapahtuu Labion laitoksella Lahdessa, ja Meira ostaa kaasun sen jakelusta vastaavalta Suomen Kaasuenergialta. Kahvijätteen kierrätys vähentää Meiran hiilidioksidipäästöjä noin 77 tonnia vuodessa ja nostaa kierrätysastetta 21 prosenttiyksikköä.

L&T:n tiedotteessa käy hyvin ilmi, miten tyytyväisiä Meira ja L&T ovat yhteistyöhön, joska on vuosien varrella tullut hyvin tiivistä. Meiran strategia- ja vastuullisuusjohtaja Marleena Bask kiittelee erityisesti sitä, että L&T:n ympäristömanageri Olli Erjama ja Oskari Raitanen ovat niin lähellä Meiran tuotantoa ja prosesseja.

– Opa ja Oskari kulkevat tuotannossa, eivätkä vain kouluta täällä neukkareissa. Siellä tuotannossa se muutos tapahtuu. Suurella osalla ihmisiä on halu tehdä hyvää, sanoo Bask. 

Lue lisää L&T:n tiedotteessa.