Hyppää sisältöön

L&T auttaa Hesburgerin kierrättämisessä

Pikaruokaketju Hesburger hyödyntää tehokkaasti jätteensä, ja niiden kierrättämisessä auttaa L&T. Jätemateriaalit muuttavat monipuolisesti muotoaan työvaatteiksi tai tarjottimiksi. Laivatkin seilaavat Hesburgerin paistoöljyillä.

L&T vastaa siitä, että Hesburgerin keskusvaraston ja ravintoloiden jätejakeet kiertävät ja jatkavat matkaansa uusien materiaalien raaka-aineiksi. Kierrätysasteen kehittymistä ja kustannusten seurantaa johdetaan L&T:n Ympäristönetti-työkalulla.

Hesburgerilla on mietitty, miten eri jätejakeet saadaan hyödynnettyä uusien tuotteiden valmistuksessa. Esimerkiksii ravintoloiden työntekijöiden vaatteet on tehty kierrätysmateriaaleista jo kymmenen vuoden ajan. Yhtenä raaka-aineena käytetään kierrätettyjä muovipulloja. Käytettyjä työvaatteita käytetään puolestaan osana terassipöytien valmistusta.

Hesburgerin tarjottimet syntyvät loppuun käytetyistä sinisistä kuljetuslaatikoista. Laatikot murskataan ja niistä tehdään muovirakeita, joista valmistetaan tarjottimia. 6 000 laatikosta syntyy noin 19 000 tarjotinta, ja niiden hiilijalanjälki on 85 prosenttia pienempi kuin uudesta muovista tehdyllä tarjottimella.

Hesburgerin ranskanperunoiden paistoöljykin saadaan hyötykäyttöön. Niihin käytetty öljy pakataan ravintoloissa kanistereihin. Myöhemmin niistä jalostetaan laivojen biodieseliä. 

Lue lisää L&T.n kotisivulla.