Hyppää sisältöön

Kumiteollisuus kehittää biomimeettisiä elastomeerirakenteita yhdessä Tampereen Teknillisen Yliopiston ja kansainvälisen huippuosaajan kanssa

Lihasten kaltaisesti liikkuvien osien valmistus kumista? Voidaanko elastomeerirakenteiden ominaisuuksia ohjata sähköisesti? Minkälaisia näiden elastomeerien tulisi olla, ja miten ne integroidaan osaksi toimivaa systeemiä?

Näihin kysymyksiin etsitään ratkaisua Tampereen teknillisen yliopiston (TTY) materiaaliopin laitoksella elastomeerien kansainvälisen huippuosaajan, tohtori Amit Dasin kanssa. Seuraavan kolmen vuoden ajan Das ja TTY:n tutkimusryhmä tutkivat ja kehittävät yhteistyössä teollisuuden kanssa biomimeettisia elastomeeripohjaisia aktuaattorimateriaaleja ja näihin pohjautuvia mallirakenteita.

Luonnossa materiaaleissa yhdistyy monesti poikkeuksellinen lujuus, hyvä sitkeys ja räätälöitävyys. Tähän samaan pyritään nyt hyödyntämällä elastomeerimateriaalien poikkeuksellisia mekaanisia ominaisuuksia ja muokkaamalla niiden sähköisiä ominaisuuksia lisä- ja täyteainein. Tavoitteena on aikaansaada sähkön avulla hallittu muodonmuutos materiaalissa. Tällaisilla materiaaleilla on sovelluskohteita mikropumpuissa, roboteissa, kaiuttimissa, antureissa ja energian keräämisessä.

Amit Dasin kutsuminen Suomeen on osa TEKES:n FiDiPro-ohjelmaa. Hankkeessa on mukana kolme Kumiteollisuus ry:n jäsenyritystä, Nokian Renkaat Oyj, Teknikum Oy ja Marwe Oy, jotka näkevät tällaisissa materiaaleissa mahdollisuuksia pidemmällä tähtäimellä. Lisäksi Kumiteollisuus ry ja Fimecc Oy ovat mukana hankkeen ohjausryhmässä. 

Lisätietoja

 

Tampereen Teknillinen Yliopisto
Professori Jyrki Vuorinen
Puh. 040 849 0110,  jyrki.vuorinen@tut.fi