Hyppää sisältöön

Kinkunpaistinrasvalla kolme kertaa maailman ympäri? – keräys alkaa 15.12.

Kiertotalouden hengessä suomalaiset voivat tänä jouluna lahjoittaa kinkunpaistosta syntyvän rasvajätteen Kinkkutemppu-kampanjalle. Keräykseen tuodusta paistinrasvasta valmistetaan kierrätyspolttoainetta ja siitä saadut tuotot lahjoitetaan Hope ry:lle ja IceHeartsille.

Kiertotalous saa tänä vuonna jouluisen twistin, kun paistinrasvat palauttamalla voi laittaa hyvän kiertämään. Suomessa syödään joka joulu noin 7 miljoonaa kiloa kinkkua. Keskikokoisesta kuuden kilon kinkusta paistamisessa tirisevällä rasvalla voi ajaa noin 3 kilometriä henkilöautolla, ja rasvajätteestä tuotetun polttoaineen hiilijalanjälki on tavalliseen fossiiliseen dieseliin verrattuna jopa 90 % pienempi.

Tempauksella halutaan tuoda kiertotaloutta lähemmäksi ihmisten arkea ja havainnollistaa, kuinka jätteitä voidaan käyttää uudelleen ja valmistaa uusia tuotteita, tässä tapauksessa korkealaatuista uusiutuvaa dieseliä. Tavoitteena on kerätä niin paljon rasvaa, että siitä valmistetulla dieselillä voisi ajaa kolme kertaa maapallon ympäri. Lisäksi kampanjalla halutaan muistuttaa, että rasvaa ei tule kaataa viemäriin.

Kinkkutempun idea on lähtöisin edunvalvontajärjestö Kemianteollisuudelta ja mukaan on houkuteltu joukko yrityksiä ja järjestöjä. Mukana ovat mm. Lassila & Tikanoja, Honkajoki, Neste, Kesko, Vesilaitosyhdistys, Rinki ja Maa- ja kotitalousnaiset sekä monia muita tahoja. Tempauksen hyväntekeväisyyskohteiksi valikoitui vähävaraisia perheitä auttava Hope ry ja hyväntekeväisyysurheilujärjestö IceHearts.

”Kinkkutempun idea lähti jo viime vuonna yhteisestä kokouksesta, jonka jälkimainingeissa pohdittiin vaihtoehtoja kiertotalouden käytännön harjoitukseen. Kinkkurasvan hyödyntämisestä innostuttiin ja asia jäi elämään. Tämän vuoden keväästä asia nousi uudelleen pöydälle, ja nyt olemme kaikki innoissamme toteuttamassa yhdessä kansalaisten kiertotaloutta parhaimmillaan”, kertoo valmiuspäällikkö Petri Ahola-Luttila Kemianteollisuudesta.

Kinkkutemppukeräys alkaa 15.12. ja jatkuu aina 2.1.2017 asti. Palautuspisteitä on 17 paikkakunnalla yhteensä 42 ja ne sijaitsevat pääosin K-ryhmän ruokakauppojen tai Neste-liikenneasemien yhteydessä. Lähimmän keräyspisteen löydät kampanjasivulta kinkkutemppu.com

Rasvan palautus tulee hoitaa seuraavasti:

1.    Avaa ja huuhtele tyhjä maitopurkki.
2.    Kaada rasva varovasti tölkkiin.
3.    Sulje tölkki tiiviisti esimerkiksi teipillä.
4.    Anna rasvan hyytyä viileässä ja vie se lähimpään keräyspisteeseen.

Lisätietoja

Petri Ahola-Luttila
Kemianteollisuus, valmiuspäällikkö
Puhelin: 040-849 5920
petri.ahola-luttila@kemianteollisuus.fi
www.kinkkutemppu.fi

Kinkkutemppu on Kemianteollisuuden aluille laittama yhteisprojekti, jonka tarkoituksena on tuoda kiertotaloutta lähemmäksi kuluttajien arkea konkreettisen esimerkin avulla. Joulun 2016 alla kuluttajia pyydetään palauttamaan kinkunpaistosta yli jääneet rasvat kierrätyspisteille ja yli jääneestä paistinrasvasta valmistetaan uusiutuvaa polttoainetta Nesteen Porvoon jalostamolla. Lopuksi paistinrasvasta valmistettu polttoaine lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen. Kemianteollisuuden lisäksi Kinkkutempussa ovat mukana Neste, K-ryhmä, Lassila & Tikanoja, Suomen Pakkauskierrätys RINKI, Vesilaitosyhdistys, Honkajoki sekä Maa- ja kotitalousnaiset. www.kinkkutemppu.com