Hyppää sisältöön

Kinkkutemppu tulee taas – Kiertotaloustempaus käynnistyy perjantaina 16.12.

Monille suomalaisille tuttu Kinkkutemppu järjestetään tänä vuonna jo seitsemännen kerran. Kiertotaloustempaus tarjoaa mahdollisuuden kierrättää jouluruokien valmistuksesta syntyneet paistinrasvat helposti. Keräys alkaa perjantaina 16.12.2022 ja jatkuu 8.1.2023 saakka. Ympäri Suomea löytyy yhteensä lähes 250 paistinrasvojen keräyspistettä. Kinkkutemppu järjestetään 15 toimijan yhteishankkeena.

Kinkkutemppu on Kemianteollisuuden aloitteesta syntynyt yhteisprojekti, joka tuo kiertotaloutta lähemmäksi kuluttajien arkea konkreettisen esimerkin avulla. Kinkkutemppu kierrättää jouluruokien paistinrasvat Neste MY Uusiutuva DieselTM -polttoaineeksi. Samalla Kinkkutempun pyrkimyksenä on korjata haitallisia toimintatapoja, kuten paistinrasvojen kaataminen viemäriin, mikä saattaa aiheuttaa tukoksen.

Jouluna paistinrasvaa syntyy poikkeuksellisen paljon ja siksi on tärkeää muistaa myös kierrättää se oikein. Vaikka kampanja on lainannut nimensä suomalaisten joulupöytien suosituimmalta ruoalta, joulukinkulta, voi keräyspisteisiin tuoda myös kalan, kalkkunan ja muiden jouluruokien paistinrasvat. 

“Kinkkutempun työryhmän teettämässä kyselyssä* selvisi, että 8 prosenttia suomalaisista kaataa yhä paistinrasvat viemäriin. Kinkkutemppu on hyvä vaihtoehto kierrättää rasva oikein, sillä sitä kautta osallistuu samalla kiertotalouteen. Olemme iloisia siitä, että niin moni suomalainen on ottanut Kinkkutempun osaksi jouluperinteitään. Mukana olevat tahot ovat sitoutuneet tekemään paistinrasvan kierrättämisestä mahdollisimman helppoa ja mielekästä”, bio- ja kiertotalouden johtava asiantuntija Pia Vilenius Kemianteollisuus ry:ltä kertoo. 

Näin osallistut Kinkkutemppuun

  • Kaada jäähdytetty, mutta vielä juokseva rasva tyhjään kartonkitölkkiin.
  • Sulje tölkki tiiviisti, vaikkapa teipillä.
  • Anna rasvan hyytyä viileässä.
  • Vie rasvatölkit lähimpään keräyspisteeseen 16.12.2022–8.1.2023 välisenä aikana.
  • Ethän laita tölkkejä keräysastiaan muovipussissa.

Kaikki paistinrasvat kelpaavat. Vaikka kampanja on lainannut nimensä suomalaisten joulupöytien suosituimmalta ruoalta, joulukinkulta, voi keräyspisteisiin tuoda myös kalan, kalkkunan ja muiden jouluruokien paistinrasvat.

Ei lasia, metallia tai muovia. Tuo rasva keräyspisteeseen kartonkisessa pakkauksessa, esimerkiksi maitotölkissä. Älä käytä lasista, metallista tai muovista pakkausta, koska ne vaikeuttavat kierrätysprosessia.

Anna viemäreille joulurauha. Paistinrasvoja ei saa kaataa viemäriin, koska rasva tukkii viemäriverkostoa. Rasvatukos on yleinen syy kotien viemäritukoksiin, ja pahimmillaan rasva on leikattava putkistosta pois. Jos lähelläsi ei ole Kinkkutemppu-keräyspistettä, voi paistinrasvan hävittää kodin bio- tai sekajätteen mukana.

 

Lisätietoja: 

Kinkkutempun keräyspisteet, tarkemmat kierrätysohjeet sekä usein kysytyt kysymykset ja vastaukset löytyvät osoitteesta www.kinkkutemppu.com.  

Kemianteollisuus
Pia Vilenius

Johtava asiantuntija, bio- ja kiertotalous

+358 40 413 6340

pia.vilenius@kemianteollisuus.fi


Neste
Yhteydenotot Nesteen mediapuhelimeen puh. 0800 94025 / media@neste.com (arkisin klo 8.30-16.00).

*) Kyselytutkimus toteutettiin valtakunnallisena IROResearch Oy:n Tuhat suomalaista -kuluttajapaneelina aikavälillä 16.-25.11.2021. Kyselyyn vastasi valtakunnallisesti 1 000 suomalaista kuluttajaa. Tutkimuksen otos painotettiin iän, sukupuolen, asuinpaikkakunnan tyypin sekä maakunnan mukaan vastaamaan suomalaista väestöä valtakunnallisesti.

Kinkkutemppu lyhyesti

Kinkkutemppu on Kemianteollisuuden aloitteesta syntynyt yhteisprojekti, joka tuo kiertotaloutta lähemmäksi kuluttajien arkea konkreettisen esimerkin avulla. Yhdessä Kemianteollisuuden kanssa Kinkkutempussa ovat mukana Neste, Lassila & Tikanoja, Rasmix, Kemian pooli, K-ryhmä, Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy, Atria, HKScan, Snellman, Maa- ja kotitalousnaiset, Suomen Kiertovoima ry. KIVO ja kuntien jätelaitokset, Kuntaliitto, Vesilaitosyhdistys ja Ympäristöteollisuus ja -palvelut YTP ry. Lisätietoja osoitteesta www.kinkkutemppu.com.