Hyppää sisältöön

Kinkkutemppu teki jälleen ennätystuloksen

Kolmatta kertaa järjestetty Kinkkutemppu innosti ennätysmäärän suomalaisia tekemään kiertotalousteon. Osallistujamäärä kasvoi viime vuodesta neljälläkymmenellä tuhannella, kun 185 000 kotitaloutta kierrätti joulun paistinrasvat. Kotimaan joulukinkkujen paistinrasvoista yhteensä jopa 13 prosenttia kierrätettiin uusiutuvaksi polttoaineeksi, ja tällä määrällä voidaan ajaa lähes 18 kertaa maapallon ympäri.

Kinkkutemppu on kerännyt jo kolmena peräkkäisenä vuotena joulun paistinrasvat kodeista hyvään tarkoitukseen ja näyttänyt samalla, miten helppoa ja hauskaa kiertotalous voi olla. Kinkkutemppu-keräykseen osallistuneiden määrä on kasvanut vuosi vuodelta. Tänäkin jouluna tempaus jatkoi kasvuaan, sillä nyt siihen osallistui jo 185 000 suomalaista kotitaloutta. 

Mainioon tulokseen siivitti kasvanut kierrätyspisteiden verkosto, ja menneenä jouluna paistinrasvoja pääsi kierrättämään ensimmäistä kertaa kattavasti useassa Lapin hiihtokeskuksessa. Keräyspiste löytyi muun muassa Suomen jokaisen K-Citymarketin yhteydestä sekä kuntien jätelaitosten jäteasemilta eri puolilta maata. Kinkkutemppu alkoi 20.12.2018 ja jatkui 7.1.2019 saakka.

”Suomalaiset tekivät jälleen joulun kiertotalousihmeen ja kierrättivät mahtavan määrän paistinrasvaa uusiutuvaksi polttoaineeksi. Kinkkutemppu on todella vakiinnuttanut paikkansa suomalaisten jouluperinteenä. On ollut hienoa huomata, miten suuri osa rasvasta palautetaan kierrätykseen, ja että intoa ja kiinnostusta kiertotaloutta kohtaan todella löytyy”, iloitsee Kemianteollisuus ry:n valmiuspäällikkö Petri Ahola-Luttila.

”Lähes 200 000 osallistuneen kotitalouden määrä on valtaisa – voimme ehdottomasti puhua jo kansanliikkeestä! Kiitos kaikille, jotka olitte kampanjassa mukana ja kierrätitte joulun paistinrasvat. Aktiivisuutenne ansiosta olemme keränneet paistinrasvaa niin paljon, että siitä valmistetun Neste MY uusiutuvan dieselin määrällä ajaa lähes 18 kertaa maapallon ympäri”, Ahola-Luttila jatkaa.

Paistinrasvaa kerättiin eniten pääkaupunkiseudulta, yhteensä noin 12 120 kiloa. Pirkanmaalta paistinrasvaa kerättiin 3 720 kiloa, Pohjanmaalta 3 765 kiloa, Pohjois-Suomesta 5 100 kiloa, Lounais-Suomesta 5 775 kiloa ja Kanta-Hämeestä 8 655 kiloa. Savosta, Keski-Suomesta, Pohjois-Karjalasta ja Kainuusta kerättiin yhteensä noin 8 475 kiloa paistinrasvaa. 

Kinkkutemppu-kampanjassa jokainen paistinrasvan kiertoon palauttanut teki hyvää kaksin verroin. Neste valmistaa joulukinkuista saadusta paistinrasvasta Neste MY uusiutuvaa dieseliä, joka vähentää polttoaineen elinkaaren aikana syntyviä kasvihuonekaasupäästöjä jopa 90 prosenttia.

Kinkkutemppu-kampanja lahjoittaa lisäksi keräyksen loputtua hyväntekeväisyyteen 20 000 euroa. Lahjoituksen saa tälläkin kertaa Hope ry, joka tukee vähävaraisia perheitä taloudellisesti ja välittämällä perheille esimerkiksi käytettyjä vaatteita ja harrastusvälineitä.

Kinkkutemppu on hyvä esimerkki suomalaisesta osaamisesta sekä saumattomasta yhteispelistä, jota tarvitaan laajamittaisen kiertotaloushankkeen toteuttamiseksi. Kampanjaa tuskin olisi mahdollista toteuttaa samassa mittakaavassa missään muualla maailmassa. 

Kampanja muistuttaa, että seuraavaa keräystä odotellessa keittiön rasvajäte kuuluu bio- tai sekajätteisiin, ei viemäriin. 

Lisätietoja

Petri Ahola-Luttila, Kemianteollisuus, valmiuspäällikkö, puh. 040-849 5920, 
petri.ahola-luttila@kemianteollisuus.fi

Kinkkutemppu on Kemianteollisuuden aloitteesta syntynyt yhteisprojekti, joka tuo kiertotaloutta lähemmäksi kuluttajien arkea konkreettisen esimerkin avulla. Kuluttajia pyydetään palauttamaan joulun ruuanlaitosta yli jääneet rasvat kierrätyspaikoille ja siitä valmistetaan Neste MY uusiutuvaa dieseliä Nesteen Porvoon jalostamolla. Kinkkutemppu-kampanjan tavoitteena on saada mukaan 300 000 suomalaista kotitaloutta. Kinkkutemppu lahjoittaa 20 000 euroa vähävaraisia perheitä tukevalle Hopelle. Kemianteollisuuden lisäksi Kinkkutempussa ovat mukana Neste, Lassila & Tikanoja, Honkajoki, K-ryhmä, Suomen Pakkauskierrätys RINKI, Atria, HKScan, Snellman, Maa- ja kotitalousnaiset, Suomen Kiertovoima KIVO ja kuntien jätelaitokset, Kuntaliitto, Vesilaitosyhdistys ja Ympäristöteollisuus ja -palvelut YTP.