Hyppää sisältöön

Kinkkutemppu järjestetään jälleen ympäri Suomen – Kemianteollisuus mukana kahdeksatta kertaa

Joulunajan perinteeksi muodostunut, Kemianteollisuuden aloitteesta syntynyt Kinkkutemppu-kiertotalouskampanja alkaa 18.12.2023 ja jatkuu aina 7.1.2024 saakka. Tempaus tarjoaa kotitalouksille helpon mahdollisuuden kierrättää jouluruokien valmistuksesta syntyneet paistinrasvat, jotka käytetään raaka-aineena Neste MY Uusiutuva Diesel -polttoaineen valmistuksessa.

Jo kahdeksatta kertaa järjestettävä Kinkkutemppu kannustaa kotitalouksia keräämään ja kierrättämään jouluruokien paistinrasvat. Tempaukseen voi osallistua tuomalla paistinrasvat niille varattuun keräysastiaan.  Kampanja on lainannut nimensä suomalaisten joulupöytien suosituimmalta ruoalta, mutta keräyspisteisiin voi tuoda kinkun paistinrasvan lisäksi myös esimerkiksi kalkkunan ja kalan paistinrasvan sekä kaikki kasviperäiset rasvat. 

– Viime vuonna Kinkkutempussa keräsimme yhteensä huimat 45 tonnia paistinrasvaa, ja tänä vuonna haluamme tietysti ylittää määrän. Tärkeä tavoitteemme on innostaa ja kannustaa kotitalouksia miettimään kierrätystä myös jouluna, ja varmistaa ettei yhtään paistinrasvaa päätyisi ainakaan viemäriin, bio- ja kiertotalouden johtava asiantuntija Pia Vilenius Kemianteollisuus ry:stä kertoo.

Yhteistyö mahdollistaa paistinrasvan keräyksen Tammisaaresta Sodankylään

Kinkkutempun keräyspisteitä on lähes 200 ja ne sijaitsevat kaikkien K-Citymarkettien ja lukuisten muiden K-ruokakauppojen sekä muutamien Neste- ja Neste K -asemien ja Rinki-ekopisteiden yhteydessä ympäri Suomen. 

– Kinkkutempussa mukana olevat 15 eri organisaatiota uskovat kiertotalouden voimaan. Yhdessä haluamme tuoda sitä lähemmäs ihmisten arkea, ja tarjoamme helpon ja konkreettisen tavan osallistua, Vilenius jatkaa. 

Paistinrasvasta valmistetaan uusiutuvaa dieseliä   

Lassila & Tikanoja toimittaa Kinkkutempun keräyspisteisiin toimitetut paistinrasvat Rasmix Oy:lle käsiteltäväksi, minkä jälkeen raaka-aine kuljetetaan Nesteen jalostamolle Porvooseen, jossa siitä valmistetaan Neste MY Uusiutuva Diesel -polttoainetta*.  

– Ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa tarvitaan kaikkia olemassa olevia keinoja ja yhteistyötä, josta on kyse Kinkkutempussakin. Kiertotalouden hyödyt konkretisoituvat, kun keräyspisteisiin toimitettu paistinrasva saa uuden elämän Neste MY Uusiutuvana Diesel – polttoaineena. Se valmistetaan Suomen markkinalle 100-prosenttisesti jäte- ja tähderaaka-aineista ja sen käyttö vähentää omasta autoilusta syntyvää hiilijalanjälkeä keskimäärin 90 prosenttia verrattuna fossiilisen dieselin käyttöön, kertoo Nesteen Suomen asemaverkostosta vastaava johtaja Katri Taskinen.

*Neste MY Uusiutuvan Dieselin elinkaaren aikaisten päästöjen ja päästövähenemän laskentamenetelmät ovat EU:n uusiutuvaa energiaa koskevan direktiivin II (2018/2001/EU) mukaisia.

Muistilista joulun onnistuneeseen kierrätykseen 

  1. Lahjapaperi kuuluu energiaksi poltettavaan sekajätteeseen. Myös kiiltävät, muoviset lahjojen käärenauhat ovat sekajätettä. Paperinarut sopivat kartonkikeräykseen.
  2. Lajittele joulunvietossa väsähtäneet led-kynttilät tai valosarjat sähkölaitekeräykseen. 
  3. Malta mielesi konvehtirasian kanssa. Se on purettava osiin, kun herkut on nautittu: pahvinen kuori kuuluu kartongin keräykseen ja rasian muovikääre sekä suklaiden muovipakkaus muovinkeräykseen.
  4. Minimoi ruokahävikki. Ylijääneet jouluruoat pelastavat joulun välipäivät: porkkanalaatikosta syntyy mehevät sämpylät ja rosolli on helppo punajuurikeiton pohja. Lisää ohjeita ja inspiraatiota löytyy täältä. Jos jotain jää kuitenkin yli, huolehdi että tähteet päätyvät biojätteeseen. 
  5. Anna viemäreille joulurauha. Paistinrasvoja ei saa kaataa viemäriin, koska rasva tukkii viemärin. Rasvatukos on yleinen syy kotien viemäritukoksiin, ja pahimmillaan rasva on leikattava putkistosta pois. Kinkkutempun paistinrasvan keräyspisteitä on lähes 200. Jos sellaista ei kuitenkaan löydy reiteiltäsi, voit hävittää paistinrasvan kodin bio- tai sekajätteen mukana. 

Näin osallistut Kinkkutemppuun

  • Kaada jäähdytetty, mutta vielä juokseva paistinrasva tyhjään kartonkitölkkiin, kuten maitotölkkiin. Älä käytä lasista, metallista tai muovista pakkausta, koska ne vaikeuttavat kierrätysprosessia.
  • Sulje kartonkitölkki tiiviisti, vaikkapa teipillä.
  • Anna rasvan hyytyä viileässä.
  • Vie pakkaus lähimpään Kinkkutempun keräyspisteeseen 18.12.2023–7.1.2024 välisenä aikana.
  • Älä laita kartonkitölkkejä keräysastiaan muovipussissa. Se haittaa rasvan käsittelyä.

Katso lähin keräyspisteesi täältä.

Kinkkutemppu on Kemianteollisuuden aloitteesta syntynyt yhteisprojekti, joka tuo kiertotaloutta lähemmäksi kuluttajien arkea konkreettisen esimerkin avulla. K-ryhmän lisäksi Kinkkutempussa ovat mukana Neste, Lassila & Tikanoja, Rasmix, Kemian pooli, Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy, Atria, HKScan, Snellman, Maa- ja kotitalousnaiset, Suomen Kiertovoima ry. KIVO ja kuntien jätelaitokset, Kuntaliitto, Vesilaitosyhdistys ja Kierrätysteollisuus ry.