Hyppää sisältöön

Kiertotalouskokeilu: Ämpärit saavat uuden elämän kukkaruukkuina

K-ryhmän, Lassila & Tikanojan ja Orthexin yhteisessä kiertotalouskokeilussa muoviset ämpärit saavat uuden elämän kukkaruukkuina. Kokeilulla kannustetaan tunnistamaan materiaalihukkavirtoja ja innovoimaan niille hyötykäyttöä.

Kotitalouksien muovipakkausten kierrätys yleistyy Suomessa vauhdilla ja muovinkeräyspisteitä on yhä laajemmin tarjolla. Yritysten omissa tuotanto- ja toimitusketjuissa syntyy yhä monenlaisia hukkavirtoja, joissa muovi ei palaudu kiertoon vaan päätyy jätteeksi.

K-ryhmä, Lassila & Tikanoja ja Orthex yhdistävät voimansa kiertotalouskokeilussa, jossa hukkaämpärit saavat uuden elämän kukkaruukkuina. Esimerkki muovin hukkavirrasta ovat K-ruokakaupoissa myytävien leikkokukkien muoviset kuljetusämpärit. Niitä kertyy kauppoihin vuodessa lähes 400 000 kappaletta.  Heikkolaatuisia ämpäreitä ei voida hyödyntää sellaisenaan, joten ne ovat tähän saakka päätyneet käyttönsä jälkeen energiajätteeksi.

K-ryhmä, Lassila & Tikanoja ja Orthex kehittivät yhteistyömallin, jossa ämpärit saadaan tehokkaasti kerättyä, käsiteltyä ja palautettua takaisin kiertoon ja käyttöön kukkaruukkuina. Ämpärit kerätään Lassila & Tikanojan toimesta kauppojen kuljetuksia hyödyntämällä. Ne käsitellään uusiomuovirakeeksi Lassila & Tikanojan muovinkäsittelylaitoksella Merikarvialla. Materiaalista valmistetaan Orthexin Lohjan tehtaalla kukkuruukkuja, jotka myydään K-ruokakaupoissa ja K-Raudoissa.

Lue lisää Keskon tiedotteessa.