Hyppää sisältöön

Kemia-lehti: Kemira viettää juhlavuottaan työn merkeissä

Kemiran toimitusjohtaja Jari Rosendal kertoo Kemia-lehden haastattelussa, miten yhtiön hyvin suunniteltu satavuotisjuhlavuosi muuttui koronapandemian vyöryttyä päälle. Kemira päätti jatkaa juhlavuottaan työn merkeissä ja pitää tuotantolaitoksensa käynnissä.

Kemia-lehden perusteellisessa jutussa Kemiran toimitusjohtaja Jari Rosendal kertoo, kuinka yhtiössä oli jo pitkään suunniteltu, miten tasavuosijuhlaa vietetään ympäri maailmaa koko henkilöstön voimin. Sitten tuli koronavirus.  Turvallisuustilanne huononi nopeasti.

– Päätös juhlien perumisesta kypsyi helmikuusta lähtien, kun turvallisuustilanne maailmalla kävi päivä päivältä huonommaksi. Kemira päätti jatkaa juhlavuottaan työn merkeissä ja pitää tuotantolaitoksensa käynnissä.

Syntymäpäivälahjan, 100 000 euroa, yhtiö lahjoitti maailman terveysjärjestön WHO:n keräykseen. Sillä hankittiin suojavarusteita terveydenhuollon henkilöstölle koronapandemian etulinjassa.

Kemiran henkilöstö järjesti seuraavan yllätyksen, tällä kertaa hyvän. Henkilökunta piti virtuaaliset ex tempore -juhlat Teamsin välityksellä.

Kemiran alkusysäys olivat Valtion Rikkihappo- ja Supersulfaattitehtaat, jotka perustettiin maaliskuussa 1920. Yhtiöstä on sadassa vuodessa kehittynyt kaikilla mantereilla operoiva kemian suuryritys, jonka erikoisalaa ovat metsä- ja paperiteollisuudessa ja vedenpuhdistuksessa tarvittavat kemikaalit. Jälkimmäisessä yhtiö on Euroopan suurin ja molemmissa maailmanlaajuisesti johtavia toimijoita.

Jari Rosendal sanoo maailmanlaajuisen pandemian olevan iso häiriötekijä. Kemiran kone hyrrää silti. Oppiminen alkoi Kiinan-tehtaista, joilla oli jo kokemusta sars-epidemian ajoilta. Valmiit suunnitelmat nopeuttivat sopeutumista uuteen tilanteeseen. Ja Kemiran ydinosaamiseen on keskeytymätön ja globaali tarve.

– Puhdasta vettä tarvitaan maailman tappiin, hän sanoo. Rosendalin mukaan yhtiö pystyy
vastaamaan ongelmitta jatkuvasti tiukentuviin vedenpuhdistuksen vaatimuksiin.

Poikkeusaikanakin turvallisuus on säilynyt Kemiran tärkeimpänä prioriteettina. Turvallisuustoimijana Kemira on noussut hyvältä tasolta maailman kärkiluokkaan, sanoo Kemiran tutkimusjohtaja Sampo Lahtinen.

Kemira on asettanut tavoitteekseen olla Suomessa ja Euroopassa hiilineutraali vuonna 2030 ja globaalisti vuonna 2045. Sampo Lahtisen mukaan yksi tavoite on löytää hiilipohjaisten raaka-aineiden tilalle lisää uusiutuvia lähteitä. Kemira käsittelee niin suuria materiaalieriä, että uusiutuvien lähteiden kohdalla skaalautuvuus on ratkaiseva tekijä. 

Lue koko juttu ja tutustu Kemiran alkuvuosikymmeniin Kemia-lehden jutussa.