Hyppää sisältöön

Kemianteollisuus budjettiriihestä: Energia-, koulutus- ja tutkimuspolitiikka kasvun kanaviksi

Hallitus jatkaa huolestuttavalla tavalla koulutuksesta leikkaamista ja energiapolitiikkaa, jossa se yhdellä kädellä antaa ja toisella ottaa. Kemianteollisuus ry:n toimitusjohtaja Timo Leppä peräänkuuluttaa johdonmukaisuutta ja kilpailukykyistä toimintaympäristöä, jotka luovat otollisen maaperän kasvulle ja investoinneille.

Sähköä paljon käyttävälle teollisuudelle suunnattu päästökauppakompensaation puolittainen käyttöönotto on tärkeä signaali ja hyvä ensiaskel, muttei sinällään riittävä. Kaivosteollisuuden sähköverokannan palauttaminen aikaisemmalle tasolle on niin ikään tärkeä päätös kemianteollisuutta palvelevalle kaivosteollisuudelle. Liikenteen polttoaineveron sekä lämmitys-, voimalaitos- ja työkonepolttoaineiden veronkorotus kasvattaa toisaalta teollisuuden kustannuksia. Hallituksen ehdottomat lisäleikkaukset koulutuksesta ja tutkimuksesta toteutuvat. Kemianteollisuus on enenevissä määrin huolissaan koulutuksen leikkausten vaikutuksesta vientiteollisuuden yritysten kilpailukykyyn.

”Tuotantopaikkojen välinen kilpailu on kovaa paitsi globaalisti myös Euroopan Unionin sisällä. Suomen kannattaa käyttää kaikkia niitä kilpailuelementtejä, joita EU jäsenvaltioilleen suo suomalaisten työpaikkojen säilyttämiseksi ja lisäämiseksi”, sanoo Kemianteollisuus ry:n toimitusjohtaja Timo Leppä.

”Kemianteollisuus on globaalisti kasvava, korkeaan osaamiseen perustuva ala. Suomalaisen tuotannon tulevaisuuden kannalta huippuosaaminen ja korkean jalostusarvon tuotteet ja palvelut ovat se, minkä varaan voimme rakentaa. Ammatillisen osaamisen kasvattaminen vaikuttaa suoraan myös teollisuuden investointipäätöksiin”, Timo Leppä jatkaa.

Kemianteollisuus investoi Suomeen vuositasolla noin miljardi euroa ja on säilyttänyt koko 2000-luvun pääomatasonsa. T&K investoinnit ovat kasvaneet noin 400 miljoonan vuositasoon. Miten ruoka, luonnonvarat ja energia saadaan riittämään maailman kasvavalle väestölle? Puhdas vesi, uusiutuvat polttoaineet ja lääkkeet ovat kemiaa.