Hyppää sisältöön

Kemianteollisuus aloitti neuvottelut

Kemianteollisuus aloitti syksyn työmarkkinakierroksen tänään tiistaina 6.9. Teollisuusliiton kanssa. Neuvottelut koskevat kemian perusteollisuuden, muoviteollisuuden ja kemian tuoteteollisuuden sekä öljy-, maakaasu- ja petrokemianteollisuuden työehtosopimuksia. Neuvotteluja käydään vuoden 2023 palkankorotuksista.

Vastaavat neuvottelut Ammattiliitto Pron kanssa kemianalan toimihenkilösopimuksesta käynnistyvät 14.9. Ylempien toimihenkilöiden osalta neuvottelut aloitetaan lokakuun puolella.

Mikäli palkankorotuksista ei löydetä yhteisymmärrystä työtekijöiden ja toimihenkilöiden osalta syyskuun loppuun mennessä, työehtosopimukset päättyvät vuoden 2022 lopussa, elleivät osapuolet toisin sovi.

Kemianteollisuudessa ja sen lähialoilla neuvottelusuhteet ovat hyvät, joka voi jälleen kerran edesauttaa ennustettavissa olevan, vaikean neuvottelukierroksen karikoissa.

Vaikeuskerroin on tälläkin kertaa huima. Korkea inflaatio ja energian hinta kurittavat palkansaajien lisäksi myös yrityksiä. Lisäksi kemianteollisuuden yritysten toimintaan vahvasti vaikuttaa se, miten Keski-Euroopassa, erityisesti Saksassa yritykset tulevat pärjäämään kaasun saatavuuden ja energian hinnan kanssa. Ratkaisuja ei myöskään mitenkään helpota kuntapuolelle kesän alussa sovittu ja sovittelulautakunnan pohjustama käsittämätön palkkaratkaisu, jonka laskua kaikki makselemme tulevaisuudessa.

Ilmassa on vuoden 2007 tuntua, sillä erolla, että osapuolet tietävät, mitä on edessä, jos ylimitoitetuilla palkkaratkaisuilla työvoimakustannukset ja kilpailukyky karkaavat. Jos näin tapahtuisi, vaikutukset tuntuisivat kaikilla sektoreilla työpaikoissa. Menetettyä kilpailukykyä on vaikea saada takaisin, edellistäkin virhettä on paikkailtu lähes 10 vuotta. Toivommekin malttia ja ymmärrystä neuvottelupöytiin siitä, mistä korkea inflaatio ja hintojen nousu johtuu ja viisaita ratkaisuja neuvottelukumppaneidemme kanssa, miten talven yli selvitään.

Minna Etu-Seppälä
Työmarkkinajohtaja
Kemianteollisuus ry
+358 40 778 0182