Hyppää sisältöön

Kemianteollisuuden turvallisuuspalkinto Finexille, CP Kelcolle ja Bayerille

Kemianteollisuuden turvallisuuspalkinnon 2014 saajat ovat Finex Oy, CP Kelco Oy ja Bayer Oy. Lisäksi Roal Oy saa turvallisuustyöstään kunniamaininnan. Tunnustusta saavat sekä pitkäaikainen ja laaja-alainen turvallisuustyö että merkittävät edistysaskeleet ja turvallisuusteot. Palkinnot jaettiin Kemianteollisuuden Teemafoorumissa 27.11.2014.

Kemianteollisuuden turvallisuuspalkinnolla kannustetaan Responsible Care -vastuullisuusohjelmassa mukana olevia yrityksiä entistäkin tavoitteellisempaan turvallisuustyöhön, parempiin tuloksiin ja hyvien käytäntöjen jakamiseen. Palkinnon jakavat yhteistyössä Kemianteollisuus ry, TEAM Teollisuusalojen ammattiliitto ry, Ammattiliitto Pro ry ja Ylemmät Toimihenkilöt YTN ry. Arvioinnin perustana ovat yrityksissä seurattavat turvallisuustason kehityksestä kertovat tunnusluvut, toteutetut kehityshankkeet ja hyvät käytännöt. Palkinto on tunnustus esimerkillisestä turvallisuustyöstä.

Pienten yritysten sarjassa palkittu Finex Oy on ottanut merkittävän harppauksen turvallisuuskulttuurinsa kehittämisessä kahden viime vuoden aikana. Turvallisuusjohtoryhmä kokoontuu säännöllisesti ja sen johdolla turvallisuutta kehitetään systemaattisesti. Yrityksen johdon näkyvä sitoutuminen ja koko henkilöstön vahva mukanaolo kehitystyössä on esimerkillistä.

Keskisuurten yritysten sarjan voittaja on CP Kelco Oy, jossa turvallisuustyötä on tehty järjestelmällisesti ja laaja-alaisesti jo pitkään. Hyvä osoitus pitkäjänteisestä turvallisuustyöstä on vuodesta 2010 vuoteen 2013 ulottunut tapaturmaton ajanjakso. Myös muut mittarit kertovat CP Kelcon vahvasta tuloksesta. Yritys on kytkenyt myös työhyvinvoinnin osaksi turvallisuusstrategiaansa.

Suurten yritysten sarjassa Bayer Oy sai palkinnon tavoitteellisesta turvallisuustyöstään. Koko laboratoriossa ja tuotannossa työskentelevä henkilöstö osallistuu prosessiturvallisuuden koulutukseen. Kaikille turvallisuuden kannalta kriittisille laitteille tehdään riskinarvioinnit. Käynnistymässä on henkilöstön turvallisuuskäyttäytymistä kehittävä hanke. Erityisesti vahva henkilöstön koulutus painoi Bayerin osalta valinnassa.

Kunniamaininnan saanut Roal Oyon ottanut käyttöön lähes reaaliaikaisen hengitysilman pölyn kokonaisproteiinitason mittaamisen ja seurannan. Jauhetuotannon ongelmakohtiin voidaan tarttua nopeasti ja näin estää altistuminen entsyymipölylle. Yrityksen ainutlaatuinen ratkaisu ja tarttuminen edelläkävijänä alan erityiskysymykseen on tunnustuksen arvoinen turvallisuusteko.

”On ilo huomata, kuinka määrätietoisesti turvallisuustyötä tehdään ja kehitetään kemian alan yrityksissä”, summaa Kemianteollisuus ry:n vanhempi asiantuntija Merja Vuori raadin mietteitä.

”Turvallisuus on kemianteollisuudessa kaikkien yhteinen asia. Edelläkävijyyttä rakennetaan tiiviillä yhteistyöllä yritysten sisällä, yritysten kesken ja yhteistyökumppanien kanssa. Samoin mukana ovat alan järjestöt. Hyvistä tuloksista huolimatta muistutamme, että turvallisuustyö on jatkuvaa ja siinä on yhä paljon tehtävää”, jatkaa Merja Vuori.

Kemianteollisuuden turvallisuuspalkinto jaetaan nyt toista kertaa. Ensimmäisen kerran palkinto jaettiin vuonna 2010.

Kemianteollisuuden turvallisuuspalkinnon valinnan tekee yrityksistä tulleiden hakemusten perusteella Responsible Care -ohjelman ohjausryhmä. Siihen kuuluvat edustajat Kemianteollisuus ry:stä, TEAM Teollisuusalojen ammattiliitto ry:stä, Ammattiliitto Pro ry:stä ja Ylemmät Toimihenkilöt YTN ry:stä.

Responsible Care on kestävää kehitystä tukeva kemianteollisuuden omaehtoinen vastuullisuusohjelma. Mukana ohjelmassa on Suomessa 100 alan yritystä ja se kattaa noin 80 prosenttia alan tuotannosta.

Lisätietoja

Finex Oy: toimitusjohtaja Magnus Fagerstedt, 044 7049 150, magnus.fagerstedt@finex.fi
www.finex.fi 
Kotkassa toimiva yritys on innovatiivinen toimittaja kromatografisissa erotushartseissa ja erikoispolymeereissä.

CP Kelco Oy: EHS-päällikkö Jani Rosala, 040 7593 093, jani.rosala@cpkelco.com
www.cpkelco.com
Äänekoskella toimiva yritys valmistaa karboksimetyyliselluloosaa (CMC), jota käytetään paksuntimena erilaisissa kohteissa.

Bayer Oy: HSE-päällikkö Taina Tuominen, 020 7852855, taina.tuominen@bayer.com
www.bayer.fi
Bayer toimii Suomessa Turussa ja Espoossa. Kansainvälinen toiminta Suomessa keskittyy reseptilääkkeisiin: tutkimukseen ja tuotekehitykseen, tuotantoon ja Suomessa valmistettujen lääkkeiden vientiin.

Roal Oy: projektikoordinaattori Sauli Toikka, 044 545 4059, sauli.toikka@roal.fi
www.roal.fi
Rajamäellä toimiva yritys valmistaa entsyymejä muiden muassa elintarviketeollisuudelle ja rehunvalmistukseen.

Kemianteollisuus ry: viestintäjohtaja Susanna Aaltonen, 040 593 4221, susanna.aaltonen@kemianteollisuus.fi

Turvallisuuspalkinnon raati:

Vanhempi asiantuntija Merja Vuori, Kemianteollisuus ry, 040 730 1932, merja.vuori@kemianteollisuus.fi

Työympäristösihteeri Kari Mäkelä, TEAM Teollisuusalojen ammattiliitto ry, 050 303 9271, kari.makela@teamliitto.fi

Sopimusalavastaava Taru Reinikainen, Ammattiliitto Pro ry, 050 581 4371, taru.reinikainen@proliitto.fi

Asiamies Seppo Järvenpää, Ylemmät Toimihenkilöt YTN ry, 040 5142601, seppo.jarvenpaa@ytn.fi

 

Videot ja valokuvat palkinnonsaajista:

Kuvat

Videot: Youtube