Hyppää sisältöön

Kemianteollisuuden talouskatsaus: suhdanteet normaalilukemissa

Suomen kemianteollisuuden vienti jatkoi tammi-maaliskuussa kasvuaan, mutta tuotantomäärät laskivat. Suhdannetilanne on kohentunut normaaliksi ja odotukset ovat lievästi kohentuneet. Henkilökunnan määrä on kuitenkin laskussa ja nouseva kustannustaso nakertaa kilpailukykyä.

Kemianteollisuuden tuotantomäärät vähenivät ensimmäisellä vuosineljänneksellä lähes 8 prosenttia vuoden takaisesta. Supistuminen johtuu osin korkeasta vertailutasosta. Vienti vetää edelleen, mutta kysyntä kotimaassa on vaimentunut. 

Suhdannetilanne on normalisoitunut, ja tuotannon odotetaan alkuvuoden laskusta huolimatta lisääntyvän hieman lähikuukausina. Tilauskirjat ovat nousseet tavanomaisiin lukemiin, mutta henkilöstömäärä on laskussa. Kemianteollisuuden tuotteiden hinnat ovat pysyneet viime kuukausina keskimäärin ennallaan tai nousseet vain hieman.

Kemianteollisuuden tavaravienti jatkoi tammi-helmikuussa 2013 kasvuaan. Kemianteollisuuden viennin arvo oli 11 prosenttia vuoden takaista suurempi, kun koko Suomen tavaraviennin arvo jäi edellisvuoden tasolle. Etenkin öljytuotteiden vienti on ollut kasvussa. Kemianteollisuuden viennin osuus on noin neljännes koko Suomen tavaraviennistä, ja sillä on merkittävän positiivinen vaikutus Suomen kauppataseeseen.

”Teollisuuden suhteellista kilpailukykyä heikentävät päätökset alkavat nyt realisoitua henkilöstömäärän vähentymisen lisäksi tuotannon laskuna. Julkisen talouden vajetta paikkaavien investointeja ja työllisyyttä haittaavien uusien verojen ja maksujen sijaan Suomi tarvitsee pitkäjänteistä teollisuuspolitiikkaa ja julkisen talouden tasapainottamista”, sanoo Kemianteollisuus ry:n toimitusjohtaja Timo Leppä.

 ”Kemianteollisuudella on tiivis sidos moniin muihin teollisuudenaloihin ja sen elinvoimaisuus heijastuu laajalti yhteiskuntaan. Kemianteollisuudella on myös erityinen arvo kestävän kehityksen mukaisen tulevaisuuden mahdollistajana. Tätä osaamista on kehitettävä edelleen, ja se on muutettava liiketoiminnaksi mahdollisimman tehokkaasti”, jatkaa Timo Leppä.

  

Lisätietoja

Kemianteollisuus ry

Timo Leppä, toimitusjohtaja, timo.leppa(at)chemind.fi, puhelin 050 301 6800.

 

Kemianteollisuus ry on kemianteollisuuden ja sen lähialojen toimialajärjestö. Sen tehtäväkenttään kuuluvat sekä elinkeino- että työmarkkinapoliittiset asiat. Kemianteollisuus ry:llä on yli 400 jäsenyritystä sekä 13 jäsen- ja yhteistyöyhdistystä.

Kemianteollisuus on yksi merkittävimmistä teollisuuden toimialoista Suomessa. Sen osuus teollisuuden tuotannon bruttoarvosta on noin 20 prosenttia ja teollisuuden tavaraviennistä lähes neljännes. Kemianteollisuus työllistää Suomessa yli 30 000 henkilöä.