Kemianteollisuuden Responsible Care –vastuullisuusohjelman vuoden 2024 tuloksissa korostuu tarkentuva raportointi ja ympäristötavoitteiden käytäntöön vienti

Kemianteollisuuden Responsible Care –vastuullisuusohjelman vuoden 2024 tuloksissa näkyvät kehitykset sekä päästövähennystavoitteissa, että luonnon monimuotoisuustyössä. RC-ohjelmaan sitoutuneista yrityksistä jo 68 % on asettanut ilmastotavoitteen, ja monella siihen liittyy nyt myös luontopositiivisuuden tavoittelu. Varsinaisen luonnon monimuotoisuustavoitteen on sisällyttänyt strategiaansa 28 % yrityksistä, ja määrä onkin kasvanut selvästi viime vuodesta.
Vuonna 2025 tavoitteena on, että 70 % yrityksistä olisi asettanut biodiversiteettiin liittyvän tavoitteen. termeissä, mittareissa ja esimerkeissä on kuitenkin edelleen selkeytettävää. On hyvä muistaa, että biodiversiteettityöllä on tiivis yhteys ilmasto- ja kiertotaloustavoitteisiin – tätä työtä monet yritykset jo käytännössä toteuttavat.
Poimintoja Responsible Care -ohjelman tuloksista 2024 (suluissa vuoden 2023 vertailuluku):
Kasvihuonekaasupäästöt 225 gCO₂e/tuotantokg (212)
Energiankulutus 1,04 TWh/milj. tonnia (0,93)
68 % Responsible Care yrityksistä on asettanut ilmastotavoitteen (65 %)
Biodiversiteettitavoite strategiassa 28 % yrityksistä (22 %)
Kierrätettyjen tai uusiutuvien materiaalien osuus kokonaisuudesta 15 % (14,7)
Tapaturmataajuus (LTI3, henkilöstö) 3,26 tapaturmaa/milj. työtuntia (3,07)
Tapaturmataajuus (LTI1, henkilöstö) 4,25 tapaturmaa/milj. työtuntia (3,76)
Turvallisuushavainnot ja läheltä piti -ilmoitukset keskimäärin 3,4 kpl/henkilö (3,0)
Responsible Care ja linjaus CSRD-raportointiin
Vuoden 2024 raportointikaudella RC-ohjelmassa laajennettiin päästö-osiota ESRS-standardin mukaan. Päästöraportointiin mukaan tulivat nyt ensi kertaa huolta aiheuttavat aineet (SVHC-aineet, SoC-aineet), sekä mikromuovit. Yritykset toivat esiin raportoinnin haastavuuden – sama aine voi esimerkiksi kuulua eri luokkiin. Myös mikromuovien määritelmät voivat vaihdella. RC-ohjelman kehitystyö vastaa näihin haasteisiin selkeyttämällä ohjeistusta ja esimerkkejä vuoden 2025 aikana, tarkoituksena auttaa yrityksiä näiden aineiden hallinnassa regulaation muuttuessa nyt ja tulevaisuudessa.
Energiaraportoinnissa päästiin nyt entistä tarkempiin kysymyksiin sähkösopimusten tyypeistä ja päästökertoimista. Raportointitavan muutokset vaikuttavat yksittäisten lukujen vertailtavuuteen, mutta kokonaiskuva kertoo vastuullisuustyön jatkuvasta kehityksestä.
Ohjelmaa kehitetään jatkuvasti vastaamaan yritysvastuuraportoinnin vaatimuksia, ja uusien ESRS-standardien mukaista RC-itsearviointityökalua pilotoidaan parhaillaan.
Luonnon monimuotoisuus osaksi vastuullisuustyön ydintä – mutta raportointi vaatii vielä selkeytystä
Vuoden 2024 Responsible Care -raportoinnissa luonnon monimuotoisuus nousi entistä vahvemmin esiin teemana, jonka merkitys kasvaa nopeasti osana yritysten vastuullisuus- ja kestävyysstrategioita. Ilmasto- ja luontotavoitteet ovat yhä useammin yhteydessä toisiinsa, ja monelle yritykselle ne muodostavat käytännössä saman toimenpidekokonaisuuden – esimerkiksi prosessien energiatehokkuuden parantaminen, uusiutuvien raaka-aineiden käyttö tai alueellinen ympäristötyö voivat samanaikaisesti edistää sekä ilmasto- että biodiversiteettitavoitteita.
Vuonna 2024 raportoineista yrityksistä 28 % ilmoitti asettaneensa biodiversiteettitavoitteen strategiaansa. Tämä on merkittävä nousu edellisestä vuodesta, mutta tavoitteeseen on vielä matkaa – tavoitteena on, että vuonna 2026 70 % yrityksistä olisi sisällyttänyt monimuotoisuustavoitteen osaksi strategiaansa. Monille yrityksille kyse ei ole haluttomuudesta, vaan pikemminkin raportoinnin sisällöllisistä haasteista.
Esimerkiksi strategisen tavoitteen määrittely, epäsuorien vaikutusten arviointi tai sopivien mittarien valinta voi tuntua monesta yrityksestä epäselvältä. Erityisesti PK-yritykset kaipaavat esimerkkejä ja tulkinta-apua siitä, mitä toimenpiteitä voidaan käytännössä raportoida. Ohjeistusta kehitetään edelleen selkeämmäksi vuonna 2025.
Uudessa mallissa pyritään madaltamaan kynnystä raportoida myös epäsuoria tai osana muuta vastuullisuustyötä toteutettavia toimia. Esimerkiksi ympäristöohjelmaan sisältyvä vesistöjen seuranta tai tuotteen kierrätettävyyden parantaminen voidaan nyt kirjata osaksi luontotyötä. Luonnon monimuotoisuus ei ole enää vain ympäristöhallinnon tai yksittäisten suojeluhankkeiden asia – se on olennainen osa kemianteollisuuden vastuullisuutta ja resilienssiä.
Työturvallisuustuloksissa nähtiin heikkenemistä – Turvallisuuskulttuuri vaatii jatkuvaa työtä
Vuonna 2024 Responsible Care -ohjelmassa raportoitiin hienoinen nousu tapaturmataajuuksissa pitkän laskutrendin jälkeen. LTI1-tapaturmataajuus (vähintään yhden päivän poissaolo) nousi tasolle 4,25 ja henkilöstön vaihtuvuus kasvoi edellisvuodesta 9,3 prosenttiin. Palkansaajien työpaikkatapaturmien taajuus teollisuudessa vuonna 2024 oli 23,2 (yksikkö: työpaikkatapaturmaa per miljoona tehtyä työtuntia). *)
Vaikka merkittävä osa yrityksistä raportoi edelleen nollatapaturmia, kokonaiskehitys muistuttaa siitä, että turvallisuustyössä tarvitaan jatkuvaa tarkkaavaisuutta ja mukautumista muuttuvaan työympäristöön.
Mahdollisia selittäviä tekijöitä voivat olla esimerkiksi henkilöstön vaihtuvuuden kasvu, kiire- ja kuormitustekijät, työyhteisöjen rakenteelliset muutokset tai palautumattomat vaikutukset koronapandemian jälkeisestä ajasta. Esihenkilötyön ja perehdytyksen järjestäminen voi myös kohdata uusia haasteita tilanteissa, joissa osa henkilöstöstä työskentelee hajautetusti tai etänä.
Tämä kehitys ei osoita vastuuttomuutta vaan korostaa, että turvallisuuskulttuuri vaatii jatkuvaa huomiota, erityisesti tilanteissa joissa työ ja toimintatavat muuttuvat. RC-ohjelma tukee yrityksiä turvallisuustyön jatkuvassa kehittämisessä tarjoamalla vertailutietoa, käytännön esimerkkejä ja yhteisiä keskustelua ja parhaita toimintatapoja.
*) Lähde:
https://www.tyotapaturmatieto.fi/ty%C3%B6turvallisuus/analyysit-ja-tutkimukset
Yritysjoukko elää – kokonaiskuva näkyy pitkässä juoksussa
Kuten aiempinakin vuosina, yritysten tuotantoluonne ja koko vaikuttavat yksittäisten vuosien lukuihin. Yritysjoukko on rakenteeltaan hyvin monimuotoinen: yritysten koko, tuotannon luonne, asiakasrajapinta ja kansainvälinen toimintaympäristö eroavat toisistaan merkittävästi.
Näillä erityispiirteillä on vaikutusta yksittäisiin lukuihin, ja muutokset esimerkiksi tuotantomäärissä tai henkilöstörakenteessa voivat heijastua tiettyihin indikaattoreihin huomattavastikin. Tästä syystä yksittäisten vuosien vertailuluvut eivät aina anna täydellistä kuvaa kehityksestä. Alan vastuullisuustyön todellinen suunta ja vaikuttavuus näkyvät parhaiten, kun tarkastelua tehdään pitkällä aikavälillä – ja siinä Responsible Care on osoittanut pysyvää ja mitattavaa edistystä.
Lisätietoja:
Responsible Care 2025 -tulokset
