Hyppää sisältöön

Kemianteollisuuden oppisopimusmalli sai innostuneen vastaanoton Tampereella

Syyskuussa lanseerattua kemianteollisuuden oppisopimusmallia lanseerataan ja markkinoidaan syksyn mittaan ympäri Suomea. Uusi malli otettiin Tampereella hyvin vastaan. Nuoria kiinnosti, miten oppisopimukseen tullaan, ja mitä se sisältää.

Tampereen seudun ammattiopiston Tredun auditorioon oli saapunut arkisena tiistaiaamuna kymmeniä opiskelijoita, opettajia ja yritysten ja järjestöjen edustajia.

Tilaisuuden avasi Tredun koulutuspäällikkö Ari Holsti

– Nyt on todellakin osaajien markkinat: moni toimiala kilpailee henkilöistä, jotka haluavat tehdä tärkeitä töitä. Tänään esitellään yksi malli, kemianteollisuuden oppisopimus, jolla voi työllistyä ja joka on erittäin laaja-alainen.

Kemianteollisuus ry:n osaamisen ja vetovoiman johtava asiantuntija Anni Siltanen ihasteli osallistujien määrää – auditorioon oli kokoontunut lähes 80 osallistujaa. 

– Mitä teille tulee mieleen kemianteollisuudesta? Eikö mitään? No tämän jälkeen tiedätte ainakin enemmän. Esimerkiksi Nokian Renkaat on kemianteollisuutta. Tänään kuulemme, miten yritys on aktiivisesti mukana oppisopimusmallissa. Olemme ensimmäinen toimiala, joka on neuvotellut työehtosopimukseen yhteisestä oppisopimusmallista. Syy on se, että todella tarvitsemme osaajia. Tarvitsemme nuoria, jotka haluavat oppia, haluavat tehdä töitä ja luoda uraa. Tänään kohtaamme etenkin teidät 16-20-vuotiaat nuoret.

– Kemianteollisuudessa on yrityksiä laidasta laitaan. On jättimäisen isoja, on todella pieniä, ja kaikkea siltä väliltä.

– Kun yrityksemme sanovat, että tarvitsevat nuoria, he ovat ihan tosissaan. Oppisopimus on yksi keino päästä mukaan alalle. Siksi olemme täällä. On myös ilo kertoa, että kemianteollisuudessa töitä riittää niin tytöille kuin pojille.

– Oppisopimus on määräaikainen työsopimus, jossa yritys kouluttaa työntekijän. Kun teet työtä, kerrytät myös palkkaa. Se ei ole mikään helppo tapa saada palkkaa, mutta se toimii. Kun opiskeluja kertyy, palkkaa tulee vastaavasti lisää. Haluamme olla hiilineutraali v. 2045 mennessä. Vaikka se tuntuu kaukaiselta, se tulee yllättävän pian. Tarvitsemme nuoria tekijöitä, joilla tämä kunnianhimoinen tavoite saavutetaan.

– Ammatillinen perustutkinto koostuu 3 vaiheesta. Palkka perustuu opintojen edistymiseen. Kun kaikki näytöt on annettu, palkka on noussut 100 prosenttiin. Loka-marraskuussa sopimusmallia esitellään. Hakuaika alkaa tammikuussa ja päättyy helmikuussa 2023. Vielä on siis aikaa hakea!

– Teollisuusliiton muovituoteteollisuuden ja kemian tuoteteollisuuden sopimusasiantuntija Mari Tuomaala kertoi omaavansa 20 vuoden kokemuksen työpaikalla oppimisesta Tornion terästehtaalla.

– Olemme nyt avanneet mahdollisuuden nuorille. Uskomme, että hyvällä perehdyttämisellä on valtava merkitys nuorille. Se, että nuoret pääsevät jo varhaisessa vaiheessa itse vaikuttamaan työuraansa, on iso juttu.

Kemianteollisuus ry:n johtava asiantuntija Jaana Neuvonen  kertoi omaavansa kokemusta tuotannosta.

– Järjestöt haluavat nyt tehdä aitoa yhteistyötä, jotta alalle saadaan nuoria osaajia. Avaamme uudenlaisen maailman, jossa nuoret pääsevät tutustumaan oppisopimusmalliin ja pääsevät aktiivisesti vaikuttamaan omaan uraansa. Kannattaa tulla mukaan!

– Nokian Renkaiden HR business partner Olli Heinonen korosti, että yhtiössä on tulevaisuudessakin paljon työtä ja mahdollisuuksia.   

– Tehtaissa työtä tehdään muutamia poikkeusaikoja lukuunottamatta vuorokauden ympäri. Osaajia tarvitaan jatkuvalla virralla. Yhdysvaltojen Daytonin tehdasta laajennetaan koko ajan, ja sinnekin lähtee myös suomalaisia operaattoreita koko ajan. Haluamme maailman, jossa ajetaan fiksummin.

– Työturvallisuus on ykkösprioriteett Nokian Renkailla. Yksi ohjaaja voi ottaa vastuulleen 5 oppilasta.

Nokian Renkaiden operaattori Mikko Taskinen korosti, että yhtiössä vastuuta ottamalla vastuuta myös saa. 

– Kun on halua oppia, pärjää töissä. Tärkeää on kuunnella tarkkaan ohjeita, ja noudattaa niitä. Suosittelen lämpimästi! Nyt olen ottamassa haltuun neljättä osaamisaluetta Nokian Renkailla.

– Omalla mielenkiinnolla on valtava merkitys työssä. Aina voi oppia uutta.

Tredun Ari Holsti korosti, että nyt työ vasta alkaa.

– Alamme yhdessä Nokian Renkaiden kanssa viemään tätä oppisopimusasiaa eteenpäin. Kannattaa tulla mukaan, alusta asti.

Lue lisää kemianteollisuuden oppisopimusmallista. 

Lue kemianteollisuuden oppisopimusmallista tiedotteessa 5.9.2022. 

Anni Siltasen blogi 6.9.2022: Kemianteollisuuden oppisopimusmalli on aito vaihtoehto nuorille – tervetuloa pelastamaan maailmaa

Uutinen 14.10.2022: Kemianteollisuuden oppisopimusmallia markkinoitiin Kokkolassa