Hyppää sisältöön

Kemianteollisuuden omaehtoinen vastuullisuusohjelma Responsible Care täyttää 30 vuotta – katso juhlavuoden ohjelma ja visuaalinen ilme

Nyt on juhlan aika! Kemianteollisuuden Responsible Care -vastuullisuusohjelma täyttää Suomessa tänä vuonna 30 vuotta. Juhlavuonna etsimme polun, jota pitkin vastuullisuusohjelmaan sitoutuneet yritykset kulkevat kohti 2030-lukua. Juhlavuosi on myös saanut oman visuaalisen ilmeensä.

Kemianteollisuus ry koordinoi ohjelman toteutusta Suomessa. Teollisuusliitto ry, Ammattiliitto Pro ry ja Ylemmät Toimihenkilöt YTN ry ovat mukana ohjelman seurannassa ja kehittämisessä. 

Me Kemianteollisuudessa aiomme pitää itsestämme meteliä, jotta Responsible Caren (myöhemmin RC) 30. juhlavuosi näkyy ja kuuluu. Järjestämme RC-yrityksissä työpajoja, joiden avulla jokainen yritys määrittelee tulevien vuosien painopisteensä vastuullisuustyöhön. Pohjana määrittelylle käytetään eurooppalaista RC-itsearviointityökalua, joka auttaa määrittämään yrityskohtaiset kehitysalueet.

– Yhteiskehittämistyöpajoissa syntyvät yrityskohtaiset painopisteet kootaan yhteen ja niiden perusteella määritellään koko kemianteollisuuden alan painopisteet, eli kehitystavoitteet tultaessa 2030-luvulle. Odotan tätä innolla, Responsible Care -yritysten sitoutuminen kestävään tulevaisuuteen on aivan omaa luokkaansa, sanoo RC:sta vastaava asiantuntija Johanna Pentjärvi Kemianteollisuudesta.

Juhlavuoden lopulla kokoamme päivitetyt RC-painopisteemme, ja ne julkaistaan Kemiat kohtaavat -tilaisuudessa marraskuussa.

Työpajojen lisäksi kasvatamme RC-tietoisuutta leikkisällä ja hauskalla Vastuullisuusvisalla. Verkossa pelattavassa visassa kilpaillaan RC-tietämyksestä. Peliä pelataan ensivaiheessa yrityksissä, joissa työntekijät kisaavat keskenään ja vielä toisia yrityksiä vastaan, sillä oikeiden vastausten ja vastaamisajan perusteella pelaajat ja yritykset laitetaan paremmuusjärjestykseen. Peli tulee myöhemmin pelattavaksi myös Kemianteollisuuden verkkosivuille ja erilaisiin tapahtumiin, kuten ChemBio Finland -messuille ja SuomiAreenaan, joihin Kemianteollisuus osallistuu.

Käynnistämme myös 30 vuotta kädenjälkiä -juttusarjan, jossa kuulemme merkittäviä vastuullisuusohjelman kanssa työskenteleviä tai työskennelleitä kemian alan ihmisiä niin historia-, politiikka-, yritys- kuin tulevaisuusnäkökulmista. Ensimmäinen juttusarjan juttu on julkaistu. Siinä Kemianteollisuus ry:n hallituksen puheenjohtaja ja Borealis Polymersin toimitusjohtaja Salla Roni-Poranen kertoo, miten Responsible Care on se vastuullisuuden tuki ja selkäranka, jonka Borealis on integroinut kaikkeen toimintaansa.

RC30-juhlavuosi on myös saanut oman visuaalisen ilmeensä. Se on raikas ja luonnonläheinen, kuvastaen Responsible Care -ohjelman yritysten sitoutumista kestävään kehitykseen.

– On poikkeuksellista, että omaehtoinen vastuullisuusohjelma on toiminut teollisuuden alalla jo 30 vuotta. On ilo saada juhlavuosi näkymään kaikissa Kemianteollisuuden digikanavissa tänä vuonna, kertoo Kemianteollisuus ry:n viestintäasiantuntija Sonja Ulma.

Tulosta tuottava työ jatkuu

RC:n 30-vuotisella taipaleella Suomessa on tapahtunut suuria muutoksia. Globalisaatio, ympäristöasioiden merkittävästi parempi huomioiminen, ihmisten ja tavaroiden vapaampi liikkuvuus, liittyminen EU:hun. Nämä kaikki ovat muokanneet toimintaympäristöämme ja yritystemme edellytyksiä ja vaatimuksia toimia.

Responsible Caren avulla olemme tunnistaneet kehityskohtia ja pystyneet viemään koko alan vastuullisuutta eteenpäin. 30 vuoden aikana Suomen RC-yrityksissä tapaturmat ovat vähentyneet 93 prosenttia, energiankulutus 21 prosenttia, vedenkulutus 59 prosenttia ja kasvihuonekaasupäästöt 27 prosenttia.

– Hyvällä syyllä voin sanoa että kemianteollisuus on vastuullisuustyön edelläkävijä nyt, ja on ollut sitä jo vuosikymmeniä. Pitkäjänteisen ja alati kehittyvän raportoinnin avulla olemme pystyneet syventämään tuntemustamme eri aihealueista kemianteollisuudessa ja muodostamaan kehitysprojekteja. Sidosryhmätyöllä niin palkansaajien, oppilaitosten kuin muiden järjestöjen kanssa olemme luoneet polkua, jolla alaa viedään vastuullisesti eteenpäin – ja nyt jo kohti 2030-lukua, sanoo Kemianteollisuus ry:n toimitusjohtaja Mika Aalto.

Seuraa juhlavuotta sosiaalisessa mediassa: #RC30fi #kestävätulevaisuus

 

Lisätietoja

Johanna Pentjärvi
Asiantuntija, Vastuullisuus

+358 40 570 3920

johanna.pentjarvi@kemianteollisuus.fi